IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руска банка призова клиентите за незабавно изплащане на ипотеките

Някои анализатори прогнозират спад от 30% в цените на имотите в Русия

15:33 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руска банка призова клиентите за незабавно изплащане на ипотеките

Руската банка Rosevrobank, една от средните по размер ипотечни институции в страната, е призовала клиентите си да изплатят незабавно ипотеките си, за да не рискуват цените на имотите да се понижат с 30%, пише Ройтерс.

„Предупреждаваме клиентите си, че се намират в кризисна ситуация, че ние сме в тази ситуация заедно с тях и че и двете страни се нуждаем да създадем известен буфер на подкрепа“, казва говорителят на банката Елена Сафаянова.

В условията на кредитната криза, която не дава признаци да отслабне, много руски компании – от най-големите конгломерати до най-малките бизнеси – отчаяно се опитват да набират свежи капитали, пише изданието.

По думите на Сафаянова банката е в добро финансово състояние и наскоро е изплатила навреме първата си вноска от кредит в размер на 150 млн. долара.

Въпреки това тя е на мнение, че кредитополучателите ще постъпят по-разумно ако изплатят целия размер на ипотеките си сега, тъй като личното им финансово състояние може бързо да се влоши, предвид сегашната икономическа ситуация в държавата.

„На пазара на труда също има криза и те може да се окажат без работа или с намалена заплата... Всички ние трябва да се опитаме да изчистим дълговете си сега, преди да е прекалено късно“, казва тя.

Спад от 30%

Председателят на борда на директорите на банката Иля Бродски казва, че понижаващите се цени на имотите намаляват стойността на актива, използван за обезпечение на ипотеката, което обикновено е самият имот.

„Ако активът загуби стойността си... банката трябва да вземе мерки да накара кредитополуичателя да го компенсира“, каза той. Някои от най-големите агенции за имоти прогнозират спад поне от 30% в цените на имотите.

По думите на Сафаянова банката има право да променя едностранно споразумението, ако стойността на актива за обезпечение се понижи, но на практика банката ще се опита да предоговори с клиента условията и да позволи по-ранно погасяване.

Според Гарегин Цунян, оглавяващ Руската банкова асоциация, тази практика е разбираема по време на проблемен период.

„Те се притесняват, че тези заеми ще им създадат проблеми по-късно, затова хеджират риска си. Това не значи обаче, че хората да започнат да унищожават договорите си“, коментира той.

Няколко руски банки са замразили ипотечните си операции, тъй като все повече анализатори прогнозират, че на руския жилищен пазар се формира балон, който рано или късно ще се спука.

В свое изявление наскоро базираната в Москва брокерска компания Unicredit сравни руския жилищен пазар с американския, където покачващите се цени и рисковото кредитиране доведоха до срив, който „зарази“ и глобалната икономика, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още