IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Играчите на пазара на имоти трябва да преоценят начина на работа

Това, че някъде има парцел, върху който може да се построят 20 хил. кв. м застроена площ, не значи, че това ще се случи

13:31 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: Играчите на пазара на имоти трябва да преоценят начина на работа

Бизнесът трябва да преоцени начина си на работа и очакванията за цена и печалба от проектите за изграждане на имоти, които се реализират. Това е мнението на Сергей Койнов, изпълнителен директор на консултантската компания за имоти Forton, което той изказа по време на конференцията за имоти BalRec - България, проведена с медийното партньорство на Investor.bg.

Това, че някъде има парцел, върху който може да се построят 20 хил. кв. м застроена площ, не значи, че това ще се случи. Първо трябва да се осигури наемател и след това да се пристъпи към осъществяване на проекта, смята той.

Това обаче не значи, че няма потенциал за ръст. На пазара на жилищни имоти има качествени проекти, които имат шанс да бъдат успешни. Наред с това има много хора, живеещи в стари жилища, които ще искат да се преместят в по-хубави, а в местната икономика има много ресурси, които имат потенциал да поддържат ръста.

За повишена селективност на пазара говори и Мартин Гиков, оглавяващ отдел Финансиране на недвижими имоти към UniCredit Bulbank. Той каза, че в момента няма достатъчно пари за осъществяването на всички запланувани проекти. Затова пазарът е станал пазар на сериозните играчи, които разполагат със собствен капитал, тъй като банките са повишили изискванията си за самоучастие с 10-15 пункта от началото на кризата. Той изтъкна, че банките „са оптимистично, но селективно настроени“ към финансиране на проекти за имоти.

По думите на Катя Ценова, управляващ съдружник и изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, пазарът се превръща вече в „сериозен“ и, въпреки забавянето, някои сегменти, като този на луксозните имоти, продължават да отчитат ръст в търсенето. Също така, в някои отношения, се е развил и продуктът като предприемачите вече предлагат жилища с обзавеждане и други екстри.

Илиян Николов, регионален директор на RE/МAX България, каза, че в момента най-търсени и най-продавани са апартаментите в квартали извън топ локациите. При тях цените продължават да растат.

Той очерта и още една тенденция, която се проявява на пазара през последните месеци – много хора, които работят в големите градове, купуват и живеят в имоти около тях. Това се вижда в София, но също и в други населени места като Велико Търново и Русе.

„Добре дошли обратно на истинския пазар на имоти“, каза той, като добави, че еуфорията е изчезнала и сега за осъществяването на един проект са необходими проучвания и сериозно отношение.

Още от BalRec – България:

Избягват ли България инвеститорите в индустриални проекти?
Идеята „небостъргач“ у нас се експлоатира с рекламна цел
Търговските паркове ще изместят моловете в България
Пазарът на ваканционни имоти е мъртъв. Да живее пазарът!
Какво очаква пазара на панелни жилища?
Купувачите на жилища у нас заемат изчаквателна позиция 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още