IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищната криза ще донесе рецесия във Великобритания през 2009 г.

Британският пазар е отчел едно от най-големите „необясними“ повишения в цените на имотите през последното десетилетие

11:22 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищната криза ще донесе рецесия във Великобритания през 2009 г.

Бързо свиващият се жилищен пазар във Великобритания, уязвимостта на Ситито и недоброто състояние на публичните финанси догодина ще доведат британската икономика до първата й рецесия за близо две десетилетия, предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ).

В своя доклад за световните икономически изгледи институцията прави мрачни прогнози за икономиката на Великобритания, като понижава очакванията си за ръст за 2009 г. до -0,1% от 1,7% и подчертава, че мерките за спасяване на банковата система на страната ще отнемат време.

Въпреки че от МВФ са понижили прогнозите за всички западни икономики в резултат на „най-опасния шок“ за финансовите пазари от 1930 г. насам, понижението за Великобритания е по-голямо от това за останалите развити държави.

Тя ще бъде втората най-лошо представяща се страна в Г-7 следващата година, казват от МВФ. Най-голям ръст от 1,2% ще отбележи Канада, благодарение на износа си на суровини. Ръстът в Япония ще бъде 0,5%, във Франция – 0,2%, в САЩ – едва 0,1%, а в Германия – 0%. Само за Италия прогнозите са за 0,2% спад в ръста.

Докладът на МВФ, който бе публикуван вчера, е в рязък контраст с тона на коментарите през последното десетилетие, когато Великобритания бе отличавана като най-добрата икономика, както по отношение на ръст, така и политическа среда.

Ръстът в страната ще се забави от 3% през 2007 г. до 1% тази година и ще продължи да се забавя през 2009 г.

Безработицата също се очаква рязко да се повиши и да достигне 6% през 2009 г.

В доклад следващия месец Алистър Дарлинг също се очаква да признае, че слабата икономика ще има значително отражение върху публичните финанси, като данъчните постъпления са зависими до голяма степен от Ситито и жилищния пазар.

Според МВФ едно от най-слабите места на британската икономика е жилищният пазар, който (заедно с тези в Ирландия и Австралия) е отчел едно от най-големите „необясними“ повишения в цените на имотите през последното десетилетие. И в трите държави миналата година цените са били с 20-30% по-високи от нивото, което би могло да бъде оправдано от фундаментални фактори като прираст на населението и повишени доходи.

Според анализа на МВФ цените на жилищата в 16 държави са надхвърлили тези фундаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още