IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват покачване на дела на незаетите офис площи в ЦИЕ

Едно от най-високите нива за региона е регистрирано в Будапеща, където тя се очаква да се повиши до 14% до края на 2008 г.

09:13 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват покачване на дела на незаетите офис площи в ЦИЕ

Делът на незаетите офис площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще се покачи средно до 7,1% до края на годината от 5,2% през 2007 г., сочи проучване върху офис пазара в Европа на консултантската компания King Sturge.

Броят на проектите в процес на развитие в ЦИЕ е по-голям в сравнение с други градове, като в почти всеки град, включен в проучването, новите офис площи, които ще бъдат предложени на пазара през 2008 г., се очаква да бъдат повече от тези през 2007 г.

Едно от най-високите нива за региона е регистрирано в Будапеща. Търсенето на модерни площи там продължава да е силно и е успяло да поддържа баланса на големия обем нови площи, които излизат на пазара. Затова и нивото на незаетост е останало стабилно през първата половина на 2008 г. - 12,5%. Въпреки това, заради новите проекти, този дял може да се повиши до 14% до края на годината.

Братислава, която в момента отчита дял от 10%, може да регистрира повишение до 12% до края на 2008 г., сочи проучването.

Някои от най-ниските нива в региона тази година са били отбелязани в Рига, Вилнюс и Букурещ. Въпреки това всеки от тези градове очаква покачване през 2008 г. Офис пазарът в Букурещ е все още много малък и делът на незаетите площи е едва 2%. Броят на проектите в процес на изграждане обаче е много голям и този дял се очаква да се покачи до 5% до края на годината.

Регионът се очаква да отбележи и един от най-силните ръстове в нивата на офис наемите през 2008 г. За миналата година ръстът е бил 19,4%, а очакваният за тази е – 13,2%.

Цените на наемите на най-качествените площи в Румъния са между 240 и 300 евро на кв. м на година, в зависимост от местоположението на сградата. Доходността се движи между 6,75% и 7,25%. За сравнение, наемите в Полша са между 204 и 408 евро на кв. м на годината, а доходността – между 6% и 6,25%, сочи проучването.

Сред най-високите нива на доходност са регистрирани в Москва (10%) и Сърбия (8,5%). В Москва са и едни от най-високите наеми, които достигат 1 139 евро на кв. м на година за най-качествените офиси с централно местоположение. За сравнение, наемите в лондонския Уест Енд стигат до 1 497 евро на кв. м на година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още