IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на ваканционни имоти е мъртъв. Да живее пазарът!

Няма криза на пазара на ваканционни имоти, а на „инвестиционно-спекулативните имоти“, смятат някои специалисти

09:25 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на ваканционни имоти е мъртъв. Да живее пазарът!

Проблемите и перспективите на пазара на ваканционни имоти, промяната на типа купувачи и необходимите мерки, които трябва да се вземат, за да може той да се развива здравословно и дългосрочно. Това бяха част от темите, обсъждани по време на дискусия, посветена на ваканционните имоти в България в рамките на конференцията за имоти BalRec - България, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

По думите на Ангел Лингорски, изпълнителен директор на Линекса Пропърти, ваканционният пазар е потънал, но бизнесът трябва да търси начини да се адаптира към новите условия, да структурира и финансира проектите си по най-оптималния начин.

Той казва, че не всички британски купувачи са се отдръпнали от пазара, а само инвестиционните. Все още има британци, които идват и купуват имоти в български курорти за собствено ползване.

„Така ваканционният имот стана точно това, което е – ваканционен“, коментира той.

Лингорски каза, че тези имоти са най-добрият начин за еднократно постъпление на капитали в страната ни, които след това многократно да се връщат под формата на потребление, ДДС, работни места и т.н.

„Има поне три хубави неща, които се случват на пазара в момента“, коментира Кънчо Стойчев, създател и изпълнителен директор на изследователската агенция ББСС Галъп Интернешанъл и на „БлекСиРама”, изграждаща едноименния голф-комплекс на българското Черноморие.

Според него западните банки са се превърнали в казина, тъй като „кредитът е изнесен преди производството“, което е показател, че скоро ще стигнем дъното. Наред с това, за първи път най-големият минус на България – това, че се намира на европейското дъно по редица показатели – се е превърнал в най-големия й плюс, тъй като така тя ще бъде засегната по-малко от кризата. Също така, пазарът на ваканционни имоти започва да осъзнава какво всъщност представлява истински ваканционен имот.

„Е ли ваканционен имот рекламираният за тристаен апартамент от 40 кв. м с гледка към бетонната джунгла?“, каза той.

Стойчев апелира за приемане на постановление или закон за северното Черноморие. „Южното вече го отписах“, казва той.

„Пазар има и ще има, но трябва качествени продукти, много повече емоция, труд и екстри към проектите“, каза Пламен Андреев, управител на Планекс Холдинг. Той е на мнение, че кризата ще има оздравителен ефект върху пазара, тъй като ще доведе до „хигиенизиране на участниците“.

По мнението на някои участници, няма криза на ваканционните имоти, а на „инвестиционно-спекулативните имоти“.

„Това, което се случва в момента е нещо, което трябваше да очакваме още през 2001 г., когато страната ни се превърна в гореща точка“, коментира Юлиян Георгиев, управител на „Симпли Бългерия” ООД. Той каза, че животът на тези горещи точки е кратък и в един момент те изстиват, като добави, че България се е справила доста по-добре от други страни като Латвия например, която е била гореща точка само за една година. За него най-големият проблем е свързан с неизпълнените обещания за перфектна инфраструктура, висока доходност, много на брой нискотарифни авиокомпании и други.

„Сега ще е много трудно да върнем обратно тези клиенти на пазара“, каза той.

Той обобщи ситуацията на пазара на ваканционни имоти по следния начин: Вече си задаваме въпроси от горните нива на „Стани богат“, сезонът на „Dancing stars“ приключи, вече сме на острова на Survivor, а Big Brother (инвеститорът) гледа строго и не изпуска нещата от очи.

Още от BalRec – България:

Експерти: Играчите на пазара на имоти трябва да преоценят начина на работа
Избягват ли България инвеститорите в индустриални проекти?
Идеята „небостъргач“ у нас се експлоатира с рекламна цел
Търговските паркове ще изместят моловете в България
Какво очаква пазара на панелни жилища?
Купувачите на жилища у нас заемат изчаквателна позиция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още