IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво очаква пазара на панелни жилища?

Банките и занапред ще кредитират покупката на панелни апартаменти, но ще изискват по-висок дял самоучастие, смятат специалисти

17:52 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Какво очаква пазара на панелни жилища?

Какво е бъдещето на пазара на панелни жилища, лесно ли се осигурява финансиране за тяхната покупка и какво е отношението на банките към такъв тип жилища? Това бяха част от въпросите, които участниците в панелната дискусия, посветена на жилищния пазар в България, коментираха по време на конференцията за имоти BalRec - България, която се провежда днес с медийното партньорство на Investor.bg.

Повод за дискусиите беше информация, че някои банки са спрели да отпускат ипотечни кредити за покупката на панелни апартаменти.

Мартин Гиков, оглавяващ отдел Финансиране на недвижими имоти към UniCredit Bulbank, каза, че UniCredit продължава да отпуска кредити за панелки. Кредитополучателите се оценяват по-внимателно в сравнение с преди, както и при останалите имоти.

„Въпросът е какъв е животът на едно панелно жилище“, коментира Илиян Николов, регионален директор на RE/МAX България. „Това е една, да не кажа временна сграда, но сграда, която колкото по-стара става, толкова по-скоро ще започне да се руши“. Според него е естествено банките да бъдат по-предпазливи към кредитирането на покупката на такива имоти.

„Банките винаги са гледали с по-различно око на панелките“, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант КредитЦентър. „Дори и досега, когато пазарът растеше, те бяха по-предпазливи“.

Той е на мнение, че и занапред ще има ипотечно финансиране на панелни жилища, но изискванията за самоучастие ще стават по-високи. Прогнозите му са, че банките ще изискват от купувачите на панелни жилища да имат между 30 и 50% собствен капитал.

„Винаги ще има пазар на панелни жилища“, смята Катя Ценова, управляващ съдружник и изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти. „Ако досега те бяха достигнали цени, които не отговаряха на качеството им, то сега пазарът ще ги притисне надолу и те ще станат достъпни и за хора с по-малка платежоспособност, които ще могат да ги финансират и сами“.

Още от BalRec – България:

Експерти: Играчите на пазара на имоти трябва да преоценят начина на работа
Избягват ли България инвеститорите в индустриални проекти?
Идеята „небостъргач“ у нас се експлоатира с рекламна цел
Търговските паркове ще изместят моловете в България
Пазарът на ваканционни имоти е мъртъв. Да живее пазарът!
Купувачите на жилища у нас заемат изчаквателна позиция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още