IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Купувачите на жилища у нас заемат изчаквателна позиция

Домакинство с месечен доход до 1500 лв. вече трудно може да купи жилище, а кредитът, който може да получи, е до 40-50 хил. евро

16:41 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Купувачите на жилища у нас заемат изчаквателна позиция

Най-масовите купувачи на жилищни имоти у нас са заели изчаквателни позиции, за да имат време да се ориентират на пазара в условията на забавен ръст и световна финансова криза. Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант КредитЦентър, по време на дискусия, посветена на жилищния пазар, в рамките на конференцията за имоти BalRec - България, която се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Клиентите се чувстват по-несигурни и затруднени при получаването на ипотечни кредити, а банките са увеличили лихвите по кредитите четири пъти от началото на годината, допълва той.

Домакинствата с общ месечен доход до 1500 лв. вече трудно могат да купят жилище, като те имат възможност да получат кредит до 40-50 хил. евро, което не е достатъчно за покупката на имот в София и другите големи градове. Такива купувачи трябва да разполагат с по-голям дял собствен капитал.

„През последните години много успяха да получат ипотеки до 80-90%, имали сме случаи и до 100% от стойността на жилището. Този комфорт вече отмина“, казва Тошев.

Неговият съвет към масовия клиент е вноските му по кредита да не надвишават 50% от дохода му, като в някои страни това условие е до 39%.

По думите му досега банките са увеличавали лихвите по стари кредити с по-големи темпове в сравнение с тези за нови, за да не затрудняват отпускането на заеми на нови кредитополучатели. Тази тенденция сега се е обърнала.

Световната криза и ефектът й върху нашата икономика и в частност пазара на имоти също бяха сред основните обсъждани теми. Докато никой не отрича, че тя вече има отражение върху пазара, повечето участници бяха на мнение, че то все още е ограничено и засега не се очакват сериозни последствия. Според Тошев и други участници в дискусията банковата система на страната е стабилна и няма място за опасение, че ще бъде сериозно засегната от световната криза. Същите уверения даде днес и премиерът Сергей Станишев.

Лошите кредити са между 2,12 и 2,25% от общия обем кредити, което може и да се увеличи малко, но все пак ще остане в границите на приемливото, коментира той.

Според Мартин Гиков, оглавяващ отдел Финансиране на недвижими имоти към UniCredit Bulbank, кризата започва да се усеща и в България, но в далеч по-малка степен. Една от причините България да е сравнително по-защитена е липсата на сложни финансови продукти, базирани на ипотечно обезпечение, казва той. Друга причина е, че компаниите майки на българските банки са универсални банки и в този смисъл инвестиционното банкиране е сравнително ограничено като дял от тяхната дейност.

Наред с това условията за отпускане на кредити у нас са по-консервативни от тези в Западна Европа. Основните кредитополучатели са главно хора с финансово състояние от средно и над средно ниво.

Още от BalRec – България:

Експерти: Играчите на пазара на имоти трябва да преоценят начина на работа
Избягват ли България инвеститорите в индустриални проекти?
Идеята „небостъргач“ у нас се експлоатира с рекламна цел
Търговските паркове ще изместят моловете в България
Пазарът на ваканционни имоти е мъртъв. Да живее пазарът!
Какво очаква пазара на панелни жилища?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още