IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Москва ще отпусне 2 млрд. долара помощ на строителни фирми

Ще бъдат подпомогнати главно фирми, изпълняващи социални жилищни програми

11:49 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Москва ще отпусне 2 млрд. долара помощ на строителни фирми

Московското кметство обмисля да отдели около 2 млрд. долара за помощ на строителни фирми, занимаващи се с жилищно строителство в руската столица, е съобщил кметът на града Юрий Лужков, цитиран от руски медии.

Към решението да помогнат на строителните фирми московските власти са подтикнати от влошаващите се през последните месеци заради световната финансова криза показатели по въвеждане в експлоатация на нови жилища в града. Например за първите 9 месеца на годината са построени малко над 2 млн. кв. м жилища в Москва, докато за миналата година те са общо над 5 млн. кв. м. Поради дефицит на ликвидни средства на много строителни компании напоследък се е наложило да преразгледат своите планове за развитие.

Още не са изработени точните критерии, по които ще се отпускат средства на фирмите, но от кметството са заявили, че ще бъдат подпомогнати главно фирми, изпълняващи социални жилищни програми. В тази връзка, една от стъпките на кметство ще бъде изкупуване на въпросните жилища. Друг вариант за помощ е изкупуване на акции на тези фирми.

Финансовата помощ ще бъде осигурена за сметка на излишъка на московския бюджет, който за 2007 г. е около 2,1 млрд. долара, а само за първото полугодие на тази година е близо 5,5 млрд. долара.

„Строителните компании в Москва се намират в сложна ситуация – много банки просто им отказват кредити, изхождайки от отраслов признак, без да обръщат внимание на качеството на конкретния кредитополучател”, коментират анализатори. По тази причина дълговете на част от крупните строителни компании са нараснали сериозно, като например общата кредитна задлъжнялост на „Система-галс” е 1,52 млрд. долара, на ГК ПИК – 1,57 млрд. долара, на ЛСР – 1,26 млрд. долара.

При новината за възможната помощ от градските власти, от ГК ПИК са обявили, че компанията разчита на купувач на едро, който за изкупи построените от нея жилища в Подмосковието за 1 млрд. долара. От Mirax Group пък коментират: „Много е добре, че властите разбират, че ние се намираме в една лодка – 2 млрд. долара могат много да помогнат да се раздвижи ситуацията на строителния пазар”.

Други участници на строителния пазар в Москва пък имат известни резерви по въпроса, смятайки, че московското кметство първо ще помогне на фирмите, които работят по негови проекти.

Да окаже помощ на строителните фирми е решило и кметството на Санкт-Петербург. Градските власти там са изразили готовност да изкупят терени от фирми, които са ги закупили за жилищно строителство, но нямат средства да завършат проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още