IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват германските фондове от отворен тип да доминират на родния си пазар

Те ще продължават да инвестират в топ имоти и вероятно ще приемат по-ниска възвръщаемост вместо да залагат на волатилни пазари

12:05 | 07.10.08 г.
Очакват германските фондове от отворен тип да доминират на родния си пазар

Германските фондове от отворен тип вероятно ще предприемат мащабна вълна от покупки следващата година както на родния си пазар, така и в чужбина заради значителния размер на набрания тази година от тях капитал, казва Саша Хетрих, управляващ партньор на King Sturge в Берлин, цитиран от PropertyEU.

„Германските фондове вероятно ще доминират на техния местен пазар следващата година – те са се научили да купуват и продават в правилния момент от цикъла“, казва Хетрих.

Капиталът, привлечен от 43-те германски фонда от отворен тип, е възлязъл на 5,78 млрд. евро през първите осем месеца на година, според изчисления на взаимния фонд BVI Bundesverband Investment und Asset Management.

Въпреки това е малко вероятно германските фондове от отворен тип да променят избора си на топ имоти за инвестиции, дори и да не намират достатъчно инвестиционни възможности, смята Хетрих. Вместо това те може да приемат по-ниска годишна възвръщаемост вместо да залагат на пазари с висока волатилност. „Обикновено фондовете от отворен тип целят възвръщаемост от 5% до 6%, но вероятно ще приемат и по-ниска доходност от топ имоти с добри наематели“.

Досега тази година в Германия са се осъществили сделки с недвижими имоти на обща стойност 18 млрд. евро, като при една трета от тях са участвали фондове от отворен и затворен тип. Очаква се сделките за цялата 2008 г. да достигнат общо 25 млрд. долара, което е значително понижение спрямо сделките за 60 млрд. евро за миналата година.

Според Хетрих следващата година ще е по-предизвикателна, като той очаква обемът на сделките за 2009 г. да не надхвърли този за 2008 г. В частност втората половина на следващата година ще е доста трудна за наемния пазар, тъй като ефектът от банковата криза и радикалните съкращения на персонал ще започнат да се отразяват на офис пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още