IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитната криза ограничи британците при избора на имот в чужбина

Според британския Independent обаче България остава популярна дестинация за купувачите от Острова

16:16 | 06.10.08 г.
Кредитната криза ограничи британците при избора на имот в чужбина

Мечтата на хиляди британци е да купят втори дом в живописен слънчев район на Франция, но вече има признаци, че много от тях се отказват от плановете си да купят имот отвъд Ламанша заради икономическата криза, която връхлита пазара на ваканционни жилища, пише британският Independent.

Някои дори се опитват да продадат имотите си във Франция, но офертите им остават на пазара цели три години, твърдят брокери на имоти. Според експерти пазарът на британските купувачи на имоти в чужбина може да се свие с 40% спрямо миналата година. Миналата година британците са похарчили около 24 млрд. паунда за имоти в чужбина.

Популярното изложение за имоти A Place in the Sun Live пък отложи датата си за Лондон заради опасения, че няма да привлече достатъчно посетители. „Предприемачите искат да участват, но се притесняваме за броя на посетителите“, споделят организаторите.

Така вместо към Франция, някои инвеститори вече гледат по-надалеч в търсене на изгодна сделка. Места, които доскоро са са възприемали като политически нестабилни или твърде далечни, привличат британските купувачи. Сред дестинациите, които се радват на увеличен интерес, са Тайланд, България и Венецуела, пише вестникът.

„Възможностите за увеличаване на стойността на развиващите се пазари ускориха този феномен. Страни като Турция, Кабо Верде и Кипър привличат купувачите, които искат лично да ползват ваканционните си имоти, докато „чистите“ инвеститори се насочват все повече към новите членки на ЕС, Карибите и други места“, обяснява Марк Бишъп, автор в списанието за имоти A Place in the Sun.

Според Майк Холвил от агенцията за имоти Someplace Else инвеститорите, които досега се избягвали Южна Америка, вече решават да рискуват в региона. „В миналото Бразилия и Аржентина се считаха за твърде рискови инвестиции, но липсата на обвързаност с ликвидността означава, че в голяма степен те са останали встрани от кредитната криза“, казва той.

Сделка в България – дом за 100 хил. паунда

България може и да не е дългогодишен лидер в списъка с дестинации за втори дом, а притесненията на ЕК за широко разпространената корупция в страната надали вдъхновяват потенциалните инвеститори. Страната обаче привлича инвеститори, които търсят възможности на развиващи се пазари на имоти, докато шансовете за печалба на по-традиционните се изпаряват.

Срещу само 116 хил. паунда може да си купите вила на Черно море с три спални, три бани и голяма градина. Може и да не в страната на виното и сиренето, но е в близост до пътя за Варна - морски курорт и един от най-старите градове в Европа, завършва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още