IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще строят кула с височина над един километър в Дубай

Небостъргачът ще е стотици метри по-висок от най-високата структура в света в момента

13:17 | 06.10.08 г.
Ще строят кула с височина над един километър в Дубай

Строителната компания Nakheel оповести плановете си за изграждане на небостъргач с височина над километър в Дубай, съобщава местният всекидневник The National.

Структурата, която се проектира от повече от три години може да достигне 1,4 км, казват запознати. Тази височина е почти двойно по-голяма от 800-метра, които се планират за Burj Dubai, понастоящем най-високата сграда в света.

От компанията са отказали да коментират колко ще струва изграждането на кулата, която ще е с над 200 етажа, пише сайтът Ameinfo.

Проектът ще включва още 40 кули с височина между 20 и 90 етажа всяка, канализация и пристанище.

„Това ще е наистина удивителен подвиг за инженерството“, казва Крис О'Донъл, изпълнителен директор на Nakheel.

Строителството на основите вече е стартирано и се очаква да отнеме три години.

Компанията ще финансира изграждането чрез предварителна продажба на апартаменти и на земята с площ от 270 хектара в покрайнините на проекта, както и с банково кредитиране.

Въпреки световната кредитна криза и ограниченото финансине за строителни проекти, работата по кулата, наричана Tall Tower, ще продължи, защото изграждането й ще отнеме повече от десетилетие, коментира О'Донъл.

Според него световното икономическо забавяне ще доведе до отсяване на по-опитни инвеститори.

„Дубай бързо достигна зрелост и купувачите на имоти стават все по-прозорливи. Те ще изберат да купят имущество, което е в близост до бряг, транспортни възли и емблематични проекти.“

Nakheel обаче може скоро да е бъде засенчена от инвестицонната компания Meraas Investment Company, ако последната оповести характеристиките на своя проект Dubai City Tower. Говори се , че тази структура ще е висока 2,41 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още