IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов спасителен план за Hypo Real Estate Holding

Планираните по-рано 35 млрд. евро няма да са достатъчни

08:59 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов спасителен план за Hypo Real Estate Holding

Средствата, които ще бъдат необходими за спасяването на немската банка Hypo Real Estate от фалит, ще трябва да бъдат значително увеличени, стана ясно след вчерашната спешна среща между представители на правителството и немския финансов сектор, предава АР. Причината за срещата е бил отказът на част от банките, заявили подкрепа за спасителната програма, да оттеглят участието си в нея.

Първоначалните планове бяха банката да получи помощ в размер на 35 млрд. евро, но след разрастването на кризата се е наложило финансовата инжекция да бъде с доста по-голям размер. Въпреки това обаче спасителна операция ще има, тъй като според немското правителство Hypo Real Estate е прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира.

Според новите договорености част от банките в Германия ще предоставят 30 млрд. евро под формата на кредитна линия, а федералното правителство ще осигури средства в размер на още 20 млрд. евро. В официалното съобщение на Hypo се казва, че банката приветства отпускането на допълнителните средства, „които са се превърнали в необходимост вследствие на интензифицирането на финансовата криза през последната седмица“, допълва АР.

Наред с подкрепата за Hypo Real Estate немското правителство предприема и други мерки за спасяване на финансовия сектор от дълбока криза. Вчера властите обявиха, че поемат гаранция върху пълния размер на депозитите на гражданите във всички търговски банки в страната. Тази стъпка цели увеличаване на доверието в банковата система и цели предотвратяване на банкова паника и масово теглене на средства от страна на населението.

Досега държавата гарантираше 90 на сто от депозираните суми с таван на покритието от 20 хил. евро. Освен това голяма част от финансовите институции не попадаха сред банките, чиито вложители биха били компенсирани от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още