IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на апартаменти в Манхатън намаляват, цените обаче растат

Очаква се скоро цените да бъдат повлияни от настъпилия крах на три от най-големите инвестиционни банки в Ню Йорк

17:13 | 03.10.08 г.
Продажбите на апартаменти в Манхатън намаляват, цените обаче растат

Продажбите на апартаменти в Манхатън се понижиха за трето поредно тримесечие, а наличността нарасна с една трета, съобщава Bloomberg. Цените обаче поддържат ръста си, продължавайки петгодишна серия на увеличения.

Сделките за третото тримесечие са се понижили с 24% до 2654 спрямо година по-рано, а апартаментите на пазара са се увеличили до 7003, според данни на компанията за оценяване на имоти Miller Samuel Inc и Prudential Douglas Elliman, фирма за недвижими имоти.

Същевременно медианната цена на апартамент е скочила със 7,4% до 928 263 долара, която е втората най-висока стойност, отчетена някога, казват от компаниите.

Очаква се обаче спад в стойността на имотите заради рухването на три от петте най-големи инвестиционни банки в Ню Йорк от март насам. Очакваните съкращение на заетите във финансовата индустрия на метрополиса достигат 64 хил., сочат данни на Moody's.

Цените на всички видове апартаменти в Ню Йорк са се покачили: студиата са поскъпнали с почти 9% до медианна стойност от 425 хил. долара, а едностайните апартаменти с 5,5% до 727 хил. долара. Двустайните отчитат покачване в цената от 11% до 1,5 млн. долара, тристайните – ръст от 3,9% до 3,8 млн. долара. Цената на апартаментите с поне четири стаи е нараснала с 56% до 10,2 млн. долара, казват от Miller Samuel.

Около 30% от продажбите през тримесечието са били на ново строителство.

В луксозния сегмент, който се определя като 10-те процента най-скъпи продажби, медианната цена се е увеличила с 1,8% спрямо година по-рано до 4 млн. долара

Броят на апартаментите, обявени за продажба, към края на тримесечието се е увеличил с 35% и е около 23% по-висок от средното ниво от пет години насам, казват от Miller Samuel.

Според данни на компанията за недвижими имоти Corcoran броят на непродадените апартаменти е бил 10 761, най-висок от осем години.


На пазара на луксозни имоти, който е с 10% дял от продажбите на най-скъпите имоти, медианната цена се е увеличила с 1,8% спрямо година по-рано до 4 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още