IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Б. Димитров: Тревогите за кредитирането в страната са преувеличени

Има утежнения при кредитирането на лица с недоказан доход

14:49 | 03.10.08 г.
Борис Димитров. Снимка: Личен архив
Борис Димитров. Снимка: Личен архив

Новините от световните борсови и банкови пазари през последния месец създадоха какви ли не слухове в страната, каза за Investor.bg Борис Димитров от Кредит Навигатор ООД.

На практика в момента банките се изчакват една друга за реакция, което ще доведе до серия от корекции. С категоричност може да се каже, че промяна в политиката на кредитиране има особено в посока на клиенти с недоказани доходи. Повечето банки намалиха процента на финансиране и завишиха изискванията си за доход към тези клиенти. За големите кредити над 100 000 евро изискванията са индивидуални според клиента, уточни Димитров.

Важен нов момент е, че някои банки промениха и метода, по който остойностяват обезпеченията по кредитите. Доскоро повечето оценки на имотите се изготвяха на база сравнителния метод на пазарните аналози, а сега се взема за база и приходната и вещната стойност. Като резултат процентът на финансиране се запазва 90% или 80%, но оценките са по-ниски. С други думи клиент може да кандидатства в банка, която е обявила процент на финансиране 90%, а всъщност да получи по-малко пари като кредит, в сравнение с банка, обявила процент на финансиране примерно 80%. Това е нов момент, при който ние съветваме клиентите да питат своите консултанти за повече информация в тази посока, каза Димитров.

Банковите институции по традиция са консервативни. Тези, които са искали с повече риск да отхапят пазарен дял, сега ще трябва да ревизират политиката си. Основните промени очакваме при тях, споделя Димитров. В средата на септември управителят на кредитния брокер прогнозира ръст на лихвите по кредитите до края на годината с още 0,6 п.п.

Случващото се е повод за задълбочени анализи, но не и за тревога и паника на пазара. Подобни корекции дори биха били здравословни в определени рамки за икономиката ни.

Още по темата:

В последните месеци кредитите продължават да забавят темповете си на растеж.

В Румъния ипотечното кредитиране регистрира първи спад от 17 месеца от 1,7% през юли.

Лихвите в Европа с нов рекорд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още