IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приеха промени в Правилника за прилагане на Закона за горите

В областта на охраната на горите и контрола върху горския фонд е заложен принципът за намаляване на прекия контрол върху дейностите в недържавните гори за сметка на увеличаване правата и отговорностите на лицата - собственици на гори

18:11 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приеха промени в Правилника за прилагане на Закона за горите

Правилата, свързани с ползването на дървесина и недървесни горски продукти, с охраната и контрола върху горския фонд, се регламентират с приетите от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за горите, съобщи правителствената информационна служба.

В областта на ползванията промените са насочени към постигане на по-голяма прозрачност при процедурите за продажба на дървесина. Досегашният търг с явно наддаване е заменен с публичен търг с явно наддаване.

Отменя се и съществувалият досега начин на предоставяне на ползването на дървесина на сечища чрез преговори, включително и преговори с потенциален ползвател. Тази процедура се прилагаше за задоволяване на потребностите на потребители с годишен обем на преработваната от тях технологична дървесина над 50 000 куб. м (т. нар. големи ползватели).

За гарантиране на изпълнението на договорите за ползване на дървесина се променя гаранцията за тяхното изпълнение, като се фиксира долна граница от 10 до 20 на сто от стойността на договора. Ще могат да бъдат сключвани дългосрочни договори за добив и продажба на дървесина със срок до пет години, като предложението дава възможност за дългосрочно планиране на дейностите в горите както от страна на държавните предприятия в системата на ДАГ, така и от страна на дърводобивните фирми и преработвателите на дървесина.

В областта на охраната на горите и контрола върху горския фонд е заложен принципът за намаляване на прекия контрол върху дейностите в недържавните гори за сметка на увеличаване правата и отговорностите на лицата - собственици на гори, и на лицата, регистрирани за упражняване на частна лесовъдска практика, като същевременно детайлно са регламентирани и правата на лицата, наети за охрана на недържавни гори.

Важен нов момент в нормативния акт е облекчаването на условията и реда за издаване на документите за транспортиране на дървесина - предвидена е възможност за издаване на превозни билети чрез електронни устройства, посочва пресслужбата на кабинета. Така ще се ограничи незаконното транспортиране на дървесина и ще се осигурят електронно отчитане и обработка на данните за добитата дървесина.

За да се облекчат недържавните собственици, са въведени нов ред и условия за регистрация, производство и предоставяне на горските и производствените марки - собствениците или ползвателите на обекти ще могат сами да организират изработването на експедиционните и производствените марки.

Предвидена е и възможност маркирането на дребна строителна дървесина, дървесина за технологична преработка и дърва за горене да се извършва с нов образец експедиционна горска марка във вид на пластина, позволяващ ефективен контрол върху движението и законността на дървесината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 02.10.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още