IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционните сделки с бизнес имоти в Ирландия намаляват с над 70%

Инвестиционните сделки сключени през първите девет месеца на 2008 г. са възлезли на 465 млн. евро спрямо 1,6 млрд. евро за миналата година

10:50 | 01.10.08 г.
Инвестиционните сделки с бизнес имоти в Ирландия намаляват с над 70%

Секторът на бизнес имотите в Ирландия регистрира сериозно забавяне през последните месеци насред икономическата рецесия и финансовата криза, сочи доклад на консултантската агенция CB Richard Ellis, цитиран от PropertyEU.

Липсата на банково финансиране оказва значително влияние на нивата на транзакционната активност в инвестиционния и строителния сектор. Инвестиционните сделки, сключени през първите девет месеца на 2008 г., възлизат на едва 465 млн. евро, което е спад от 70,1% спрямо миналата година, когато стойността на сделките е била 1,6 млрд. евро.

Ирландските инвеститори не са много активни и на пазара във Великобритания и вероятно ще инвестират не повече от 1 млрд. евро в страната през тази година, което се равнява на една пета от общите средства, разходвани от ирландските инвеститори във Великобритания през 2007 г.

Сделките са малко и в областта на хотелските имоти и лицензираните заведения главно заради ограниченото кредитиране. Очаква се само 10 пъбове в Дъблин да сменят своя собственик през 2008 г. в сравнение с 19 за същия период миналата година.

От агенцията настояват правителството да намали данъка при покупка на бизнес имоти, за да се стимулира закупуването на площи от чуждестранни инвеститори в страната.

„Държавните инвестиционни фондове и международните инвеститори продължават да търсят инвестиционни имоти в Европа. Въпреки ценовата корекция на ирландския пазар, която продължава от началото на годината, данъкът от 9% при покупка на имот вероятно ще се окаже сериозна пречка пред тези инвеститори“, казва Мери Хънт от CBRE.

Активността при сключването на сделки обаче продължава да е стабилна в някои области от пазара на имоти, тъй като сега е подходящ момент за някои наематели да водят преговори със собственици на бизнес имоти. Някои от тези собственици са започнали да оферират по-ниски начални наеми в съчетания с други стимули като гратисен период, през който не се плаща наем и възможности за прекратяване на наемния договор. Въпреки това много от наемателите отлагат вземането на решение са усвояване на нови площи до момента, когато икономическите условия започнат да се подобряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още