IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Супербогати купувачи от Москва харчат милиони за луксозни жилища

Наскоро руски бизнесмен е купил имот в близост до Кремъл за 99 млн. евро

08:37 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Супербогати купувачи от Москва харчат милиони за луксозни жилища

Светът навън може да се намира насред криза със срив в цените на жилищата, спад на всички пазари и крах на банките, но супербогатите руснаци, необезпокоявани от нищо, все още могат да отделят 2,5 млрд. рубли (99 млн. долара) за апартамент в Москва, разположен на няколко крачки от Кремъл, пише Ройтерс.

С подкрепата на петродолари и покачващо се потребителско доверие, руският пазар на имоти, на който космическите цени може да надминат тези в Манхатън и Лондон, все още не е последвал спада на фондовия пазар, който продължи и във вторник.

От брокерската агенция Agent 002 наскоро казаха, че неназован купувач е похарчил значителна сума за седеметажна жилищна кооперация с площ от 1 300 кв. м близо до ж.п. гара Курск.

За Москва това е абсолютен рекорд“, казва говорителят на Agent 002 Руслан Барабаш.

Той е отказал да назове купувача, но е казал, че той е „активен бизнесмен“ на около 40 годишна възраст и не е някой от най-известните бизнес имена на Русия.

Имотът, разположен в близост до Кремъл в центъра на 12-милионния град, има собствен плувен басейн, етаж, предназначен за деца, както и зимна градина на покрива, пише изданието.

Въпреки че средното месечно заплащане на руснаците се движи малко под 700 долара, пазарът на имоти е подкрепян от засилващата се средна класа. Броят на суперзаможните, които живеят около Москва и могат да си позволят абсолютно всичко, което поискат, е по-ограничен.

Пред някои от най-известните и скъпи ресторанти могат да се видят шофьори на автомобили с марките Bentley, Maybach и Rolls Royce, които чакат с часове собствениците в заведенията.

В средата на август наблюдавахме тенденцията за увеличаване на продажбите на най-скъпите ни апартаменти“, казва Барабаш.

Цените вече нямат нищо общо с тези от времето на Съветския съюз, когато наемите бяха едва няколко долара, но хората често живееха по няколко семейства в един апартамент или в комуналка, пише Ройтерс.

Анализаторите на пазара на имоти смятат, че скоро сегашният рекорд може да бъде счупен, тъй като търсенето в най-горния сегмент на пазара е силно.

Мисля, че тази цена от 2,5 млрд. рубли не е горната граница за Москва и в близко бъдеще може да видим по-скъпи продажби“, казва анализаторът на пазара на имоти Татяна Макеева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още