IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските строителни компании може да са сред най-засегнатите от кризата

Основания за опасения дава големият дял на краткосрочните дългови инструменти, които руските строителни компании използват

17:47 | 30.09.08 г.
Руските строителни компании може да са сред най-засегнатите от кризата

Руските строителни предприемачи вероятно ще са едни от най-сериозно засегнатите от влошаващите се финансови условия, сочи анализ на рейтинговата агенция Fitch, цитиран от PropertyWeek.

Сред основанията за тези опасения от агенцията посочват големия дял на краткосрочни дългови инструменти в профилите им, честите значителни изтичания на капитали, ограничените парични наличности и липсата на ефективни инструменти за финансиране, които да не са били използвани.

Ликвидните рискове, свързани със строителните компании, никога не са били толкова високи, смятат от агенцията. В основата на тези рискове са помощта, която руското правителство оказва на местните финансови институции и съмненията, че всички руски банки с изключение на най-големите, са в състояние и имат желание да поддържат сегашните нива на финансиране в сектора на недвижимите имоти.

Предоставянето на 50 млрд. долара от държавната банка Внешэкономбанк за рефинансиране на част от руския корпоративен дълг е по-скоро краткосрочна подкрепа, отколкото дългосрочно решения на ликвидните рискове в Русия, коментират от Fitch.

Към днешна дата подготовката на някои от руските строителни компании е неадекватна предвид настоящото състояние на финансовия пазар, казват от агенцията.

Показателно за ситуацията е това, че някои банки в Русия вече са спрели да отпускат кредити, което принуждава строителните предприемачи да отложат новите си проекти. Пример за това е руската строителна компания Mirax Group, която замрази всичките си проекти на ранен етап.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още