IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IKEA с 99 млн. евро продажби в Румъния за година

До края на 2009 г. веригата очаква продажбите й в страната да надминат 100 млн. евро

13:58 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
IKEA с 99 млн. евро продажби в Румъния за година

Шведската верига от хипермакети за мебели и стоки за бита IKEA отчете продажби от 99,4 млн. евро в Румъния от септември 2007 г. до август 2008 г., съобщава Ziarul Financiar.

Продажбите на веригата, която в момента има само един магазин в Румъния, са с 24% повече в сравнение с първоначалните прогнози на компанията.

„Надяваме се, че продажбите ни ще надминат 100 млн. евро до края на 2009 г.“, казва Корнел Оприсан, мениджър продажби на дребно за компанията в Румъния.

Магазинът на IKEA, разположен в търговския център Baneasa, отвори врати през март миналата година. Той е с площ oт 26 хил. кв. м и компанията е инвестирала 25 млн. евро в него.

Печалбата на компанията за първите девет месеца от дейността й в страната до декември 2007 г. е била 4,6 млн. евро, а оборотът й – 58,7 млн. евро. Продажбите на веригата са подпомогнати и от оборота на ресторанта на компанията, съпътстващ хипермаркета.

IKEA присъства на румънския пазара на базата на франчайз, чиито права са собственост на румънската компания Moaro Trading. В нея главни акционери са холандската инвестиционна компания Engma със 75% и Turkmall с над 24%.

Доскоро IKEA имаше и завод в Румъния, който произвеждаше стоки, както за местния, така и за чуждия пазар. Наскоро обаче той беше затворен като част от програма за съкращаване на разходите на компанията.

От гръцката компания Fourlis, която държи правата за развитие на магазините IKEA в България и Гърция, казаха, че първият магазин от веригата у нас се очаква да бъде отворен през 2009 г. Той ще бъде в столичния кв. Витоша, където по-рано тази година компанията купи терен от 60 хил. кв. м.

Освен този в София, магазини са предвидени във Варна и/или Бургас. Засега магазин в Пловдив не се планира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още