IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на покупки на британски жилища с цел отдаване под наем е в опасност

Някои купувачи ще бъдат принудени да предложат инвестиционните си имоти за продажба

12:03 | 30.09.08 г.
Пазарът на покупки на британски жилища с цел отдаване под наем е в опасност

Национализацията и продажбата на британската банка Bradford & Bingley, най-големият кредитор на пазара на покупка на имоти с цел отдаване под наем на Острова, породиха съмнения относно стабилността на този сектор, пише Ройтерс.

Според анализатори това ще задълбочи забавянето на жилищния пазар във Великобритания чрез ограничаване на дълговото финансиране за купувачите, които дават жилищата под наем. Това ще принуди някои от тях да предложат тези инвестиционни имоти за продажба.

Към края на юни тази година във Великобритания са дължими 1,1 млн. ипотеки за придобиване на жилища с цел отдаване под наем на обща стойност 132,5 млрд. паунда. Това е равно на 10,9% от общия пазар на жилищни кредити.

Инвестициите в жилища с цел отдаване под наем стават доста популярни в средата на 90-те години. В края на 2000 г. ипотеките за инвестиционни жилища са наброявали едва 120 300, съответстващи на 2% от общите ипотеки.

Досега инвеститорите в този сектор са били надеждни заематели. В края на юни 1,1% от ипотеките за жилища, отдавани под наем, не са били изплащани повече от три месеца, докато за целия ипотечен пазар този дял достига 1,33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 30.09.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още