IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата понижи с една трета цените на земята на Острова

Спадът само за последното тримесечие е 15%

10:03 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата понижи с една трета цените на земята на Острова

Кредитната криза и забавянето в строителния сектор е довело до спад от една трета на цените на терените за жилищно строителство във Великобритания през последната година, пише Financial Times.

Спадът само за последното тримесечие е 15%.

Проблемите в строителния сектор са ускорили процеса на понижение на стойността на земята на страната, все по-голяма част от която така или иначе не се използва, пише изданието.

Спадът на цените на земята е по-голям отколкото много са се опасявали първоначално, сочи първият годишен индекс на строителните терени, изготвен от консултантската компания Knight Frank. Тя очаква, че цената на земята ще продължава да се понижава, като може да загуби още 10% от стойността си през следващите 12 месеца.

Въпреки това има признаци, че т. нар. инвеститори лешояди навлизат на пазара, за да се възползват от изгодни сделки от многобройните принудителни продажби от строителни компании в затруднено положение. В момента спекулативните продажби представляват една пета от сделките в страната и половината от тези в Лондон, където строителните проекти традиционно са малко на брой.

Съществуват опасения, че спадът в цените на земята ще засегнат и множество значими проекти в страната. Брокери твърдят, че цената при евентуална продажба на спортния комплекс Olympic park, който е заплануван да се изгради в Лондон, може да се понижи значително под оценките на правителството, което може да засегне финансирането на Олимпийските игри през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още