IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще прилагаме единни стандарти към услугите в сектора на имотите

Националното сдружение недвижими имоти е инициатор за създаването на технически комитет по стандартизация към Българския институт за стандартизация

15:54 | 29.09.08 г.
Ще прилагаме единни стандарти към услугите в сектора на имотите

Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ) е инициатор за създаването на технически комитет по стандартизация към Българския институт за стандартизация (БИС), съобщиха от сдружението.

Учредителното събрание ще се проведе на 30 септември.

Техническият комитет е работен орган към БИС и ще функционира като огледален на Работния орган към Европейския комитет по стандартизация, който разработва европейския стандарт prEN 15733 - „Изисквания към услугите на агентите за недвижима собственост”. Техническият комитет ще участва със становища и при гласуването за приемането на европейския стандарт, както и въвеждането му като национален стандарт (БДС).

Участие в работата по стандартизация са заявили НСНИ, Българска търговско-промишлена палата, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Федерацията за защита на потребителите, както и агенции, предоставящи услуги в сектора.

Като се има предвид, че стандартите са основен инструмент за оценяване на съответствието и доказване на качеството на предоставяните услуги, комитетът има амбицията да създаде обща схема за сертификация на дейността на агентите, заети в сектора, се посочва в съобщението.

На 17 октомври в столичния хотел Шератон ще бъде проведена национална конференция „Европейските изисквания към услугите на агентите за недвижима собственост”. На срещата чуждестранни експерти ще представят проекта на европейския стандарт „Изисквания към услугите на агентите за недвижима собственост”, опита на други страни-членки на ЕС, както и регулациите, прилагани в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още