IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде по света купуват имоти супербогатите?

Монако е най-предпочитаната дестинация, Лондон остава втори

14:52 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Къде по света купуват имоти супербогатите?

Банкерите, които купуват скъпи имоти, може би са обект на завист за простосмъртните, но самите банкери не са имунизирани от завист заради по-голяма и хубава къща, пише в. Таймс.

Истински супербогатите, които имат възможност да печелят пари „отвъд финансовите пазари“, не се притесняват от глобалните сътресения и продължават да разширяват портфолиото си с покупки на луксозни имения в различни части на света, пише изданието.

То цитира проучване на консултантската компания Knight Frank, според което пазарът в Монако е изпреварил този в Лондон като най-предпочитана дестинация за покупка на имот от страна на супербогатите.

Цените на имотите в данъчния рай са се покачили с над 30% за последната година и са достигнали средно 3 762 паунда на кв. фут (около 40 480 паунда за кв. метър).

„С пазара на луксозни имоти в Лондон, който бе засегнат от кредитната криза, британската столица сега падна до втора позиция, като цените за най-добрите имоти са средно 3 290 паунда на кв. фут“, казва Лиъм Бейли, директор на отдел „Проучвания“ в Knight Frank.

Може ли пазарът на суперлуксозни имоти с цени от над 10 млн. паунда да е стигнал своя пик, също като този за „обикновени луксозни имоти“ преди време? Според Бейли не.

Цените на енергията и стоките притискат финансово някои от най-богатите в света, пише изданието. Въпреки това богати руснаци продължават да инвестират в Лондон, както и във френските и италианските Алпи. Индийците пък купуват масово жилища на много места в Европа и в САЩ, докато китайските купувачи инвестират в Азия.

„Търсенето няма да се изпари и създаването и натрупването на богатство в новите икономики ще продължи“, казва Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още