IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собствениците на земеделски земи искат промени в законодателството

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи предлага нова реална форма на комасация чрез обединяване на собственост

18:38 | 27.09.08 г.
Собствениците на земеделски земи искат промени в законодателството

Промени в законодателството, които да позволят по-ефективна комасация на земеделските земи, предложиха членовете на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи по време на семинар в Хисаря днес.

"Комасация на земеделските терени може да стане тогава и само тогава, когато се намали отношението на броя на собствениците към големината на парцелите". Около това становище се обединиха участниците в семинара.

Според асоциацията, вече е настъпил моментът за еволюция в комасацията. Направено бе предложение за реална форма на комасация - чрез обединяване на собственост, а не само на ниво "ползване", както досега. Основните принципи са обединяване на съседни парцели на ниво физически блокове, като физическият блок е такава местност, която от естествени географски характеристики е разделена от друга местност.

Големината на един физически блок е около 100 декара, уточниха още от асоциацията.

Вторият принцип е собствеността на един парцел от 5 дка да се трансформира в 5% съсобственост на парцел от 100 дка, т.е. всички имоти в един физически блок се обединяват в един имот и съответните собственици получават идеални части от комасирания имот.

"Собствениците вече видяха, че цената на земята е пропорционално зависима от големината на парцела. Чрез обединяване на малки парцели автоматично се създава добавена стойност", каза Веселин Петров, изпълнителен директор на Елана пропърти мениджмънт АД.

От асоциацията предложиха и промяна в законодателството, така че да бъде постигната относитерна доброволност - собствениците в един физически блок да могат да стартират обединяване на земята си в един парцел, само тогава, когато са съгласни собствениците на над 50% от земята във физическия блок.

Всички транзакционни разходи да са за сметка на специално създадения държавен фонд "Комасация", предлагат ще от асоциацията. Източник на капитали ще са продажбите на земи от държавния поземлен фонд. Продажбата на комасирания имот да се извършва задължително на търг, в който участва и фонд "Комасация", в качеството му на купувач от последна инстанция.

Предлаганата от фонд "Комасация" минимална цена ще дава психологическа увереност за ползата от участие в комасационния проект и същевременно ще бъде по-ниска от евентуалните предложения от алтернативни купувачи, уточниха от асоциацията.

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи е създадена от седем дружества, инвестиращи в покупка и управление на земеделски земи, като впоследствие за членове са приети още четири дружества - Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ, Булленд Инвестмънт АДСИЦ, Земеделски инвестиционнен Серес АД, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Фонд за земеделска земя Мел Инвест АДСИЦ, Омега Агро ЕООД, Агпо финанс АДСИЦ, Ставен ООД, Земя България ЕООД и Уинслоу Агро фънд. Към настоящия момент членовете БАСЗ притежават общо над 1,2 млн. дка обработваеми земеделски земи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още