IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продава се: Двустаен апартамент в Детройт. Цена: 1500 долара

Кризата и отнетите жилища са довели до драстичен спад на наводнения от имоти пазар в някои части на САЩ

12:21 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продава се: Двустаен апартамент в Детройт. Цена: 1500 долара

Не струва много да се купи жилище в Детройт в днешни дни. Брокерите обявяват двустайни апартаменти на цени от 1 500 долара, пише Guardian.

„Това в момента е нереален феномен“, коментира Лолита Хейли, собственик на агенцията за имоти Prime Financial Plus Realty. „На пазара постоянно идват нови ипотекирани апартаменти.“

В различни градове в САЩ жилищната кризата се задълбочава с всеки изминал ден, тъй като многобройни семейства се отказват от имота си, защото не могат да покриват плащанията по ипотеките си, пише изданието.

Около 6,41% от кредитите в страната са просрочени – най-високото ниво от началото на статистиката през 1979 г.

Повече от 2 млн. американци са загубили жилището си миналата година заради необслужвани ипотеки, а за тази година техният брой се очаква да бъде много по-висок. Само за миналия месец отнетите имоти са близо 304 хил.

Регионите, които са пострадали най-много от кризата, се делят на две категории. Има щати, които и преди нея са изпитвали икономически затруднения, като Мисисипи, Мичиган и Охайо, където хората, загубили работата си, не са били способни да покриват вноските по ипотеките си.

Има и по-богати щати като Флорида, Невада и Калифорния, в които агресивният бум на жилищния пазар се е сгромолясал катастрофално, оставяйки милиони с ипотеки много по-високи от стойността на имотите им.

В няколко града се организират турове с автобус, с които туристи и потенциални инвеститори могат да разгледат имоти, отнети от банките.

В някои части на Калифорния в момента над половината от сделките се сключват с такива имоти. Най-голям дял те имат в град Стоктън, източно от Сан Франциско, където властите се борят с вандализъм в изоставените жилища, които се увеличават със стотици всеки месец.

Има опасения за разпространение на вируси поради множеството комари в застоялата вода на басейните на отнетите жилища. В Сан Диего компаниите за борба с вредителите постоянно получават обаждания да разчистват гъмжащите оси и пчели, които необезпокоявано се развъждат в празните имоти.

Един обнадеждаващ признак за някои е, че годишното повишение на отнетите имоти се е забавило до 27% миналия месец в сравнение с 60 и дори 65% през предишните месеци. Този спад обаче до голяма степен се дължи на административни промени, които са направили процеса на отнемане по-дълъг. В някои от най-засегнатите щати съдебните зали са пълни с документи за отнети жилища, с които служителите не могат да се справят.

По-прагматичните са скептични, че предложените от администрацията на Буш спасителни мерки ще се харесат на многобройните семейства, пряко засегнати от кризата.

Изданието цитира Дрю Сиджит, консултант в сферата на имотите, който казва: „Не знам дали някой в района на Детройт се интересува или може да види как този пакет се предполага да работи в негов интерес. За много нещата изглеждат като: Хей, аз загубих имота си и някои от хората, които ме доведоха до това положение, ще бъдат спасени“, казва той.

„Вашингтон е на път да възнагради Уолстрийт и хищническите кредитори за тяхната алчност и безотговорна кредитна политика, които причиниха ипотечната криза“, казва Брус Маркс, изпълнителен директор на Naca, организация, които помага на хората, които не могат да си покриват ипотеките, да ги предоговорят с кредиторите. „Не можем да позволим това да мине без помощ за милионите собственици, които рискуват да изгубят жилището си.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още