IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват глобалната криза да свали или замрази цените на жилищата в Румъния

Такава е прогнозата на финансовия министър на страната Варужан Восганян

10:53 | 26.09.08 г.
Очакват глобалната криза да свали или замрази цените на жилищата в Румъния

Кризата на международните финансови пазари ще окаже и положителен ефект в Румъния - цените на жилищата ще паднат или най-малкото ще се запазят на сегашното си ниво, пише местният вестник Evenimentul Zilei, като се позовава на думи на финансовия министър на страната Варужан Восганян. 

Въпреки това радостта на румънците от поевтиняването на жилищата няма да е пълна, защото кредитите, които ще могат да вземат, ще са по-малки и по-скъпи.

Според Восганян строителният сектор няма да бъде засегнат особено от кризата, а обемът на строителството ще продължава да нараства, но с по-умерени темпове.

Замразяване на цените на къщите и апартаментите очаква и представителят на Международния валутен фонд за Румъния и България Хуан Ансола.

На румънския пазар на имоти вече се наблюдава ограничаване на продажбите и спиране на растежа на цените, посочва Ансола и допълва, че като последица ще настъпи намаляване на инвестициите в строителния сектор, но не прекалено силно, защото търсенето на жилища все още превишава предлагането.

Кризата на международните пазари ще доведе до намаляване на икономическия растеж на Румъния, но това ще се усети догодина, когато се очаква икономическият ръст да бъде 5-6,5 на сто спрямо над 9% тази година, прогнозира още представителят на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още