IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 200 млрд. паунда привлечени за инвестиции в европейски имоти

Въпреки значителния размер на привлечения капитал много от инвеститорите изчакват да видят доколко ниско ще се понижат цените

10:54 | 26.09.08 г.
Близо 200 млрд. паунда привлечени за инвестиции в европейски имоти

Почти 200 млрд. паунда са били набрани за инвестиции в недвижими имоти в Европа, сочи проучване, цитирано от Financial Times.

По-голямата част от този капитал е бил акумулиран от институционалния сектор, въпреки че държавните инвестиционни фондове и т. нар. „фондове лешояди“, чийто прицел са бедстващи компании, също имат съществен принос, според доклад на CB Richard Ellis.

Предвид отдръпването на банките от пазара на недвижими имоти, когато той започне да се възстановява, предимство ще имат инвеститори, които разполагат със собствени средства в брой.

Около 150 млрд. паунда са били набрани от инвестиционните фондове. От своя страна, германските фондове от отворен тип разполагат с 16 млрд. паунда, отредени за инвестиции.

Държавните инвестиционни фондове могат да похарчат 32 млрд. паунда, според проучването, а около 28 млрд. паунда са били привлечени от фондовете, които целят да се възползват от измененията в цените на европейския пазар.

Въпреки значителния размер на привлечения капитал много от инвеститорите изчакват да видят доколко ниско ще се понижат цените. Германските фондове от отворен тип засега са едни от малкото, които действително придобиват имоти.

Инвестиционната активност в Европа през второто тримесечие се е понижила до 27 млрд. евро, с 32% по-ниска от първото тримесечие. През първата половина на 2008 г. са били разходвани общо 66,5 млрд. евро, което е понижение от 46% спрямо инвестициите от 123,8 млрд. евро през първата половина на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още