IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GE намалява портфолиото си от имоти с 10 млрд. долара

Чрез свои дъщерни дружества компанията притежава Mall Sofia

09:52 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
GE намалява портфолиото си от имоти с 10 млрд. долара

General Electric Co планира да намали портфолиото си от бизнес имоти от 90 млрд. долара до "под 80 млрд. долара" през следващата година, каза в четвъртък главният финансов директор на компанията, цитиран от Ройтерс.

Компанията, която чрез свои дъщерни дружества притежава Mall Sofia, обяви, че сътресенията на глобалните кредитни пазари може да доведат до 12% спад в печалбата й тази година, потвърждавайки опасенията на Уолстрийт за уязвимостта на финансовото й подразделение, пише изданието.

Два от най-големите й бизнеси са кредитиране на средно големи компании и инвестиции в бизнес имоти. И двата са били засегнати от кредитната криза, която прави сключването на сделки с имоти по-трудно, докато забавянето на икономиката увеличава риска от фалити по някои от кредитите й.

Цената на акциите на GE, която е втората по големина американска компания по пазарна капитализация, се увеличи с 5% вчера, което показва облекчението на инвеститорите след като миналата седмица книжата се понижиха до 5-годишно дъно заради опасенията на капиталовите пазари от финансовата криза.

„Не сме виждали такъв момент на волатилност както през последните месеци“, казва изпълнителният директор на компанията Джеф Имелт, като добавя, че нейното представяне все още е силно въпреки трудните условия.

Широкият спектър на дейности на компанията се очаква да гарантира, че корпорацията няма да бъде засегната от кризата, тъй като може да се възползва от секторна и географска диверсификация на дейността си. Въпреки това пазарите вече се отразяват на GE Capital, която формира около половината от печалбата й.

Нейните акции са се понижили с около 30% от началото на годината, в сравнение със 17% спад в широкия индекс Standard & Poor’s 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още