IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчаяни наематели нападат брокери на недвижими имоти в Австралия

По последни данни наемателите се състезават за само 739 налични наемни площи на пазара в целия град

13:59 | 25.09.08 г.
Отчаяни наематели нападат брокери на недвижими имоти в Австралия

Недостигът на имоти под наем в Сидни до такава степен разярява потенциалните наематели, че те си позволяват да сипят обиди и дори да нападат брокери на недвижими имоти, пише PropertyWire.

Австралийският политик Нейтън Рийс дори ще се срещне с Института за недвижими имоти за обсъждане на кризисната ситуация, тъй като по последни данни наемателите се състезават за само 739 налични наемни площи на пазара в целия град.

Всеки трети брокер съобщава, че той или негов колега е бил обект на ругатни и нападения. Някои от брокерите казват, че всекидневно биват обиждани и често се обръщат за помощ към полиция, за да изгонят потенциални наематели от офисите си.

Други твърдят, че наемателите дори се разплакват, защото смятат, че не могат да се състезават с многото хора, търсещи жилище. Полицията в много случаи трябва да се справя със задръствания, тъй като по 30-40 кандидати се явяват за открити огледи на обекти.

В момента делът на незаетите площи в Сидни е 1,2%, сочат данни на института.

„Хората толкова отчаяно се опитват да намерят жилище, че често предлагат подкупи на брокерите“, казва Стийв Марин, президент на института.

Търсенето на имоти под наем е три пъти по-голямо от предлагането, а населението в Сидни нараства с повече от 1400 на седмица. Просрочени ипотечни кредити също стават причина много семейства да търсят жилище под наем.

Марин настоява правителството да облекчи мерките, които спъват пазара. Като причина за ситуацията се посочват данъците върху недвижимото имущество и при покупка на имот, както и липсата на свободни терени за нови строителни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още