IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И испанската Fadesa готви разпродажба на проекти в ЦИЕ

Компанията планира да продаде по-голямата част от проектите си в Източна Европа и да се изтегли от тези пазари, твърди унгарско издание

08:14 | 25.09.08 г.
И испанската Fadesa готви разпродажба на проекти в ЦИЕ

Най-големият строителен предприемач в Испания Martinsa-Fadesa отричаше, че неплатежоспособността му ще окаже каквото и да било влияние върху операциите в Унгария, но очевидно скептиците се оказаха прави, пише унгарското бизнес издание Portfolio.hu. 

Fadesa ще продава не само унгарските си проекти, но също и по-голямата част от проектите си в Източна Европа и ще се изтегли от тези пазари, се твърди в статията. Списъкът с активи, определени за продажба, включва хотели, офиси, апартаменти и земя – на практика всичко, което Fadesa към момента притежава.

Кризата за Martinsa-Fadesa започна в средата на юли, когато потърси защита от фалит. Според компанията причината за финансовите й неволи е, че не е получила кредит в размер на 150 млн. евро, който е очаквала.

От компанията се надяваха, че драматичната ситуация на пазара на имоти в Испания и изразеният спад на приходите може да бъдат компенсирани от проектите в Източна Европа, като разви дейност в България, Чехия, Унгария, Полша и Румъния.

Когато Martinsa-Fadesa е подала документите за защита през юли, от дъщерното й дружество в Унгария са заявили, че няма да бъдат засегнати по никакъв начин от проблемите на компанията майка. Специалисти обаче са изразили съмнения, че местното дружество ще остане имунизирано срещу случващото се в Испания. Според тях кредиторите на Fadesa или потенциални инвеститори, които виждат възможности в компанията, биха могли да "насочат кораба" в друга посока.

Експертите са изказали съмнения за бъдещето на текущи проекти на компанията в Унгария, сред които Central Passage и Danubio Park в Будапеща, Riviera Park в Шиофок и гигантски жилищен проект в Будапеща.

Очевидно тези притеснения не са били неоснователни, отбелязва изданието. Според него Fadesa е стартирала разпродажба, като е изкарала на пазара на практика цялото си портфолио в Източна Европа.

Компанията иска да продаде голям проект в Букурещ, който е предвиждал изграждането на апартаменти, бизнес зони, офис сгради, хотели, езеро, ресторанти, училище и други, всъщност цял малък град. В Полша Martinsa-Fadesa планира да се раздели с жилищен проект, който в момента се намира на първия от планирани 6 етапа. В Чехия се предлага за продажба друго жилищно строителство.

За проектите на компанията у нас в статията не се споменава. През юли от българското дъщерно дружество заявиха, че процесът по защита от фалит касае единствено компанията майка, но не и международните клонове на компанията в различните страни.

Fadesa не е единствената компания, която ще се опита да продаде проектите си в ЦИЕ. Сред тях са още Orco, Immoeast и Equest.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още