IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата на Острова с 3,3% спад през септември

Средната офертна цена се е понижила до 227 438 паунда през септември от 229 816 паунда през август, или спад за четвърти пореден месец

16:21 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата на Острова с 3,3% спад през септември

Офертните цени на жилищата в Англия и Уелс са се понижили с 1% на месечна основа през септември и с 3,3% на годишна база, показва проучване на Rightmove.

Месечното изследване на Rightmove, което не взима предвид сезонни фактори, показва, че средната офертна цена се е понижила до 227 438 паунда през септември от 229 816 паунда през август, бележейки четвъртия пореден месец на спад.

Понижението на годишна база се е забавило този месец след спад от 4,8% през август, но от Rightmove казват, че пазарът остава “сломен”, въпреки опитите на правителството да повиши прага, над който се плащат данъци върху сделки с имоти.

“Жилищният пазар е на колене и ще остане така, докато финансовите институции не се заемат с пагубното състояние на ипотечните пазари”, казва Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove.

“Свидетели сме на най-ниското ниво на нови продажби от години.”

Изследването на компанията е проведено между 10 август и 13 септември и е базирано на 115 657 офертни цени.

Значителен спад отбелязват и цените на жилищата в Испания. По данни на сайта за имоти Facilisimo те са се понижили със 7,5% от своя пик през юли 2007 г. досега.

По информация на Министерството на жилищната политика продажбите на жилища в Испания са се понижили с 31,5% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година.

При съществуващите жилища спадът е дори по-голям, като продажбите при тях са се понижили почти наполовина за периода до 65 хил. сделки поради големия инвентар жилища, построени по време на строителния бум в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още