IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Олег Дерипаска ще строи курорт в Черна гора за 8,5 млрд. долара

Курортът с площ от 2 млн. кв. м ще стане най-мащабния сред руските задграничните строителни проекти от този сегмент

11:05 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Олег Дерипаска ще строи курорт в Черна гора за 8,5 млрд. долара

Руският милиардер Олег Дерипаска, основен собственик на холдинга „Базов елемент”, заедно със свои бизнес партньори, започва строителството на курорт с пристанище за акостиране на яхти в южната част на Черна гора, в района на пристанище Улцин, съобщава вестник Комерсант. 

Курортът с площ от 2 млн. кв. м ще стане най-мащабният сред руските задграничните строителни проекти от този сегмент. Инвестициите в проекта ще достигнат 8,5 млрд. долара.

„Базел” („Базов елемент”) от 2006 г. притежава в Черна гора алуминиевия завод КАР и мина за боксит.

По думите на генералния директор на руското представителство на унгарската компания сTriGranit, партньори на Дерипаска в реализирането на проекта в Черна гора са собственикът на TriGranit Шандор Демян и канадският бизнесмен Питър Мунк, основател и ръководител на златодобивната компания Barrick Gold. Според някои съобщения в проекта ще се включат и наследници на фамилията Ротшилд.

По-конкретно партньорите предвиждат да построят яхтена инфраструктура, хотели, апартаменти и вили. Към реално строителство се планира да се пристъпи през 2010 г., а реализацията на всички етапи на проекта ще продължи не по-малко от 10 години. Според представителя на TriGranit „курортът ще прилича на проектите за комплексно развитие на територията на Дубай”.

Дерипаска не е първият голям инвеститор, влизащ на строителния пазар в Черна гора. Така например Mirax Group на Сергей Полонски вече довършва в Черна гора рекреационния (за забавление и релаксация) комплекс Astra Montenegro с площ от 94 хил. кв. м, а корпорация „Баркли” строи на крайбрежието четиризвезден хотел с 250 стаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още