IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите все още вярват в европейските непублични фондове за имоти

Как кредитната криза промени нагласата на инвеститорите в непублични фондове за имоти през последната година?

09:52 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите все още вярват в европейските непублични фондове за имоти

Институционалните инвеститори планират да увеличат вложенията си в сектора на имотите въпреки спада на пазара, сочи проучване на асоциацията на непубличните фондове за недвижими имоти Inrev. Над 70% от инвеститорите, участвали в проучването, са казали, че смятат да увеличат обема на вложенията си в средносрочен план, главно в непублични фондове.

Фактът, че инвеститорите все още имат вярва в инвестициите в имоти, подсказва, че трудните пазарни условия се приемат като „всеобщ феномен“ на инвестиционните пазари, породен от финансовата криза. Това може да се потвърди и от резултатите на проучването, в което 70% от инвеститорите казват, че отношението им към пазара на имоти е останало непроменено през последната година, коментират от асоциацията. Други 20% от тях дори казват, че отношението им се е подобрило.

„Мисля, че това показва, че дългосрочният тренд за увеличаване на инвестициите в недвижими имоти е все още незасегнат въпреки въздействието на кредитната криза, при все че проучването също показва доказателство за някои технически промени в инвестиционната стратегия в краткосрочен план при сегашните трудни пазарни условия“, казва Мари-Клод Гайц, директор на отдел Непублични фондове за имоти във френската инвестиционна компания Caisse des Dépôts.

Над 70% от инвеститорите са казали, че „деноминационният ефект“ при имотите ги принуждава да увеличат вложенията си в друг вид активи в краткосрочен план, за сметка на имотите. Този ефект се проявява в случаите, в които имотите се повишават като общ дял в цялото портфолио поради относителен спад на стойността на друг тип активи като акции и облигации.

Пазарните условия играят роля също върху управленските и инвестиционните процеси при инвестиция. Почти половината от инвеститорите са казали, че времето, за което взимат решение за инвестиция в непубличен фонд за имоти, се е увеличило в сравнение с миналата година, въпреки че повечето мениджъри на фондове от фондове са казали, че времето е останало непроменено. Главната причина за увеличеното време е по-дългият процес за изготвяне на дю дилиджънс.

Кредитната криза също е променила баланса в силата на преговори относно такси за управление и условия на договора в полза на инвеститорите и мениджърите на фондове от фондове, за сметка на фонд мениджърите, сочи проучването.

Половината от мениджърите на фондове от фондове и близо 30% от инвеститорите са казали, че сега те изискват по-подробни отчети от мениджърите на фондовете, в които са инвестирали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още