IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакат спад в цените на жилищата в Полша заради затягане на кредитите

По силата на новите критерии за ипотечни кредити около една пета от сегашните кандидати за кредит няма отговарят на условията

15:17 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чакат спад в цените на жилищата в Полша заради затягане на кредитите

Полша ще затегне критериите за отпускане на кредити от банки заради финансовата криза в САЩ, пише днес полският всекидневник „Дженнник“, цитиран от ДПА. Промените вероятно ще окажат ефект в края на тази година, съобщава пред вестника директорът на Генералната финансова инспекция на страната Кшищоф Брода. Те ще се отразят върху потребителските и ипотечните кредити във всички валути.

Този ход на правителството би могъл да доведе до понижение на цените на недвижимите имоти, тъй като по-малко хора ще могат да си позволят жилища.

Над 90% от домовете в Полша се купуват чрез заеми. По силата на новите критерии за ипотечни кредити около една пета от сегашните кандидати за кредит няма отговарят на условията, пише вестникът.

Някои полски банки действат рисковано като американските банки, като дават кредити на хора, които не са способни да ги върнат, пише днес всекидневникът „Жечпосполита“.

Според заместник-министърката на финансите Катажина Зайдел-Куровска до този момент финансовата криза е имала ограничен ефект върху полската икономика. Основните фактори на икономиката на страната са здрави и много стабилни, отбеляза тя пред парламента. Очакванията й за икономическия растеж на страната за тази година са за 5,5% спрямо 6,6% за 2007 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още