IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Immoeast със загуба от 261 млн. евро за първото тримесечие 2008/2009

Причините са неблагоприятният валутен ефект върху дейността й и спадът в стойността на имотите

12:12 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Immoeast със загуба от 261 млн. евро за първото тримесечие 2008/2009

Австрийската компания за имоти Immoeast отчете оперативна загуба за първото тримесечие, заради неблагоприятния валутен ефект върху дейността й и спад в стойността на имотите.

Загубата на компанията преди лихви и данъци за първото тримесечие на финансовата 2008/2009 г., което завърши на 31 юли, е била 261,4 млн. евро в сравнение с печалба от 93,1 млн. евро за същия период на миналата година.

Стойността на портфолиото от имоти на компанията на новите пазари в Източна Европа, която е повече от 10 млрд. долара, се е понижила с 294 млн. евро в сравнение с миналата година, от които 188 млн. евро се дължат на валутния ефект, казват от компанията.

Приходите за периода са се покачили с повече от 30% до 85 млн. евро.

Immoeast, част от австрийската Immofinanz, е сред най-големите инвеститори и собственици на имоти в Източна Европа.

Печалбата й бе подкрепяна от положителната разлика в преизчисленията на стойността на портфолиото й, които надминаваха приходите от наеми през последните години, на фона на бума на пазара на имоти в региона. Тази година обаче вълната се обърна против нея, тъй като стойността на имотите започна да се понижава, пише Ройтерс.

Цената на акциите на компанията спадна с 59% до 3,04 евро тази година и в момента те се търгуват на по-малко от една трета от нетната стойност на активите на акция, която е 10,17 евро.

У нас компанията има проекти за изграждане на ваканционни комплекси по Черноморието, както и офис сграда в София. По-рано тази година тя се включи в проекта за изграждането на търговския център “Черно море Парк” във Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още