IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Началното строителство в САЩ най-ниско от 17 години насам

Дефицитът по текущата сметка на Щатите нарасна до 183 млрд. долара

16:25 | 17.09.08 г.
Началното строителство в САЩ най-ниско от 17 години насам

Началното жилищно строителство в САЩ е на най-ниските си нива за последните 17 и половина години. Според данните на търговското министерство броят на стартиралите нови строежи на домове е намалял до 895 хил. през август, като се отчете сезонният фактор, което е с 6,2 на сто по-ниско от предходния месец. Това е най-ниският брой нови домове от януари 1991 година.

Консенсусната прогноза на експертите бе началните жилищни строежи да намалеят едва до 950 хил. през август. През юли техния брой бе 965 хил., като се отчете сезонният фактор.

Данните днес сочат, че жилищният сектор в САЩ далеч не е пред възстановяване и все още не е стигнал дъното си. Броят на разрешителните за строежи също намаля рязко през август – с 8,9 на сто до 854 000. Това бе най-ниският брой на новите разрешителни за строеж също от 1991 г. насам.

В същото време излязоха данните и за дефицита по текущата сметка на САЩ. Според доклада на търговското министерство текущата сметка е нараснала повече от очакванията до 183 млрд. долара през второто тримесечие. Това възлиза на 5,1 на сто от БВП на страната. Икономистите очакваха дефицитът да бъде с 3 млрд. по-нисък – 180 млрд. долара.

Все пак дефицитът по текущата сметка е намалял спрямо миналата година, когато той достигаше до 6,6 на сто от БВП. Основна причина за намаляването беше поевтиняването на долара, което ограничи вноса и в същото време облагодетелства износа от страната.

Въпреки по-слабите от очакванията данни обаче доларът се повиши спрямо еврото. Последно кросът EUR/USD се търгуваше на 1,4169, което е с около 50 пипса по-ниско от стойността му преди новините да излязат. Спрямо йената обаче щатската валута поевтиня и последно един долар се разменяше за 105,24 йени. По-рано днес кросът USD/JPY бе 106,23.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още