IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Майсторското бездействие – най-добрият избор на пазара на имоти в момента?

Решението да се влезе на пазара прекалено рано по време на спад или да не се инвестира въобще може да превърне фонда в губещ или печеливш

17:06 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Майсторското бездействие – най-добрият избор на пазара на имоти в момента?

Опасността да пристъпят към инвестиция прекалено рано се осъзнава от повечето инвеститори в момента – милиарди могат да се спечелят или загубят в зависимост от преценката къде има смисъл да се инвестира в момент, в който пазарът на имоти продължава своята корекция, пише Financial Times.

В този смисъл интересно е началото на инвестиционната стратегия на Terra Catalyst – един от първите фондове лешояди.

Листнатият на алтернативния сегмент на Лондонската борса (AIM) фонд бе посрещан положително, от една страна, защото е управляван от опитни и агресивни инвеститори, а от друга, защото за много в момента някои компании се търгуват със значителна отстъпка и не отразяват реалната нетна стойност на активите.

Terra Catalyst бързо инвестира целия привлечен капитал. Досега обаче резултатите не са особено впечатляващи. Нетната стойност на активите му се понижи почти с една пета от старта на фонда през февруари до края на юли.

От Laxey Partners, които управляват фонда, обвиняват падащите цени на акциите. Въпреки че от фонда не са го казали изрично, налице е усещането, че той може би е инвестирал прекалено рано.

Колин Кингснорт, един от основателите на фонда, признава, че за някои акции е било прекалено рано, но казва, че за други моментът е бил подходящ.

Досега той е инвестирал в компаниите Shaftesbury, NR Nordic, руската Spazio, Bovis Homes, както и във фонда Bulgarian Land Developments (BLD), основан от създателите на брокерската компания Адрес.

Различен модел е приел друг опортюнистичен фонд за имоти, също листнат на AIM – London & Stamford.

Като директен фонд за имоти той не е изцяло сравним, тъй като реалният пазар изостава от фондовия, пише изданието. Въпреки това фондът все още не е направил нито едно придобиване, при все че след старта си е набрал още капитал от инвеститор от Близкия изток.

Мениджърите са преценили, че е все още рано да се включат на пазара и навярно са били прави. Ако бяха купили нещо през последните шест месеца, вероятно впоследствие то би поевтиняло още.

Невъзможно е да предвидиш точното дъно на цикъла и много инвеститори са доволни да купят близо до края на спада.

Маниш Чанд, който управлява инвестиционната компания Mountgrange, е придобил портфолио от имоти за 140 млн. паунда, съвместно с Curzon/AEW.

Той не твърди, че тези имоти няма да поевтинеят още в краткосрочен план, но предвижда, че когато пазарът се възстанови, цената ще изглежда евтина.

Инвеститори като него, които влагат капитал във Великобритания (като някои германски фондове), може да се окажат победителите от този спад на пазара, пише изданието.

Въпреки това понякога е по-добре въобще да не се инвестира, както това се доказа от индийски фонд за имоти миналата година.

След като привлече значителен обем средства, мениджърът не успя да намери нищо подходящо за инвестиция. Месеци по-късно той реши да върне набрания капитал на инвеститорите, които вероятно не са останали разочаровани. Това се оказа един от индийските фондове с най-добро представяне, само защото имаше благоразумието да държи парите в банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още