IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко са успешни фондовете от фондове ще стане ясно едва след 2014 г.

Тогава се очаква първите фондове от този тип да инвестират изцяло средствата си

14:40 | 15.09.08 г.
Колко са успешни фондовете от фондове ще стане ясно едва след 2014 г.

В последно време се наблюдава засилено търсене на един определен вид инвестиционен инструмент – фонд от фондове, пише PropertyEU.

Големите институционални инвеститори в момента използват тези фондове, за да получат достъп до развиващи се пазари и висококвалифицирани мениджъри, сочи проучване на асоциацията на непубличните фондове за недвижими имоти Inrev. Според проучването при фондовете от фондове се цели средна вътрешна норма на възвръщаемост от 12,3%.

Набраните средства от тези фондове са се увеличили драстично от началото на десетилетието.

През май техният брой в базата данни на Inrev е бил 46 с общ капитал от 16 млрд. евро в сравнение с 2 млрд. евро през 2000 г. Над 50% от този капитал е определен за покупка на активи в Европа, а 28,2% - за активи в Азия. Те проявяват интерес предимно от фондове, управляващи бизнес площи, като начело са офис площите, следвани от търговските и логистичните. Понастоящем набирането на капитал надминава инвестициите, така че предизвикателството пред сектора на фондовете от фондове е колко лесно ще успеят напълно да инвестират този капитал. Пълното инвестиране на първите фондове от фондове не се очаква преди 2014 г. Тогава ще стане ясно дали тези фондове успяват да постигнат набелязаната доходност, пише изданието.

За момента най-притеснителен за инвеститорите е въпросът с таксите, които се плащат на мениджърите на тези фондове.

Структурата на таксата има два компонента. Мениджърите на фондовете от фондове изискват такси за управление на фонда, които варират между 75 до 125 базисни пункта от разпределения за инвестиции капитал. Освен това инвеститорите трябва да плащат таксите за управление на фондовете в състава на фонда.

Повечето опитни инвеститори не биха се примирали с двойната такса, тъй като те имат ресурсите и знанията сами да осъществяват тези инвестиции. По-дребните инвеститори обаче виждат това като компенсация за липсата на компетентност в областта на недвижимите имоти. Растящият интерес към развиващите се пазари прави дори някои от по-опитните инвеститори склонни да платят допълнителната такса, за да си осигурят достъп до пазари, с които те самите не са запознати.

„През последните няколко години европейският инвестиционен пазар се характеризираше с висока дългосрочна възвръщаемост от 10% и повече. Но с понижаването на възвръщаемостта двойната такса няма да е оправдана,“ казват анализаторите. Те призовават за по-голяма прозрачност при определяне на таксите, които мениджърите вземат. „Инвеститорите искат да знаят за какво плащат.“

Фондовете от фондове обикновено инвестират във фондове от затворен тип и затова те трудно биха реагирали при променящ се пазар и трудно биха променили стратегията си за разлика от фонд, който директно инвестира в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още