IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските банки са най-големите инвеститори в бизнес имоти

Общата експозиция към кредити за сектора на бизнес имоти възлиза на 830 млрд. евро в 31 европейски банки, сочи проучване

08:03 | 15.09.08 г.
Германските банки са най-големите инвеститори в бизнес имоти

Германските банки са най-големите инвеститори в бизнес имоти с експозиции към кредити за този сектор от 240 млрд. евро, сочи проучване на PropertyEU. Освен това банките в най-силната европейска икономика представят най-изчерпателна информация за финансираните от тях проекти за бизнес сгради.

Инвеститори и строителни предприемачи все по-често установяват, че банките са неспособни да преценят риска, свързан със сделките с недвижими имоти. За да позволи на инвеститорите по-добре да оценят начина, по който банките финансират проектите за бизнес имоти, PropertyEU събира информация от годишните отчети на 46 европейски банки от 15 страни. Тези финансови институции, специализирани в сделки с недвижими имоти, са от водещите инвеститори в бизнес имоти в Европа. Изданието анализира отчетите им, за да открие какъв размер инвестиции в бизнес имоти са отпуснали тези банки през 2007 г.

Общата експозиция към кредити за сектора на бизнес имотите възлиза на 830 млрд. евро в 31 от разглежданите банки.

На второ място след германските са британските банки с експозиция от 180 млрд. евро, следвани от ирландските – с 97 млрд. евро, холандските – с 63 млрд. евро и датските – с 46 млрд. евро.

Последни в списъка са шведските банки с 33 млрд. евро и норвежките - с 22 млрд. евро.

Повечето банки изявяват готовност да представят данни за общите си експозиции към финансирания на имоти, но обикновено не дават детайли точно в коя година са отпуснати тези заеми. Единствено 10 банки, повечето от които германски, дават информация за кредитите от 2007 г. Начело е банката Eurohypo с 37 млрд. евро.

Италианските, френските и някои британски и норвежки банки не са включени в изследването, защото в техните отчети не фигурира информация за интересите им в областта на бизнес имотите. Годишните отчети показват, че не всички банки разделят инвестициите в бизнес имоти от местните ипотечни кредити.

Все още е рано да се каже как кредитната криза влияе на банките при решението за финансиране на проекти за бизнес имоти. Когато ефектите от криза започнат да се усещат и в Европа, ще бъдат въведени по-строги условия за проектите, което ще даде преднина на тези за първокласните офис сгради и търговски площи във водещите градове във Европа, пише изданието.

Един от проблемите, които може да се окажат съществени, е, че при рефинансиране на проект банките изискват нов отчет с актуална оценка на проекта. Това може да доведе до по-ниска оценка и съответно до по-слабо финансиране. През 2007 г. банките са финансирали до 90% от стойността на проектите. При последните сделки тенденцията обаче е да се финансира максимум 70% от стойността. Вероятността да се появят затруднения при рефинансираните е най-голяма в някои бизнес райони във Великобритания, където възвръщаемостта се понижава рязко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 15.09.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още