IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемите на Lehman може да засегнат офис пазара в Манхатън

Компанията може да продаде редица активи, включително и офиси в Манхатън, което ще нанесе удар върху пазара

13:47 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите на Lehman може да засегнат офис пазара в Манхатън

Lehman Brothers, която се бори за оцеляване, планира да продаде редица активи, включително и офиси, които наема или притежава, което може да нанесе удар върху и без това засегнатия от кризата офис пазар в Манхатън, пише Ройтерс, цитирайки експерти.

Компанията използва офиси, собствени и под наем, с площ от над 2,2 млн. кв. фута (204 400 кв. м) в централните части на Манхатън. Тя наема и над 300 хил. кв. фута офис площи, които на свой ред отдава под наем. Неофициално наема още 400 хил. кв. фута площи в Рокфелеровия център, които са собственост на Paramount Group.

След като отчете рекордна загуба от 3,9 млрд. долара за третото тримесечие, компанията обяви, че ще продаде на BlackRock Inc британски ипотеки на стойност 4 млрд. долара и ще отдели в отделна компания активи от бизнес имоти на стойност между 25 и 30 млрд. долара. Lehman е съкратила 1 500 работни места от края на май досега.

Търсенето от страна на финансовата индустрия представлява около една трета от пазара на офис площи в Манхатън.

Новите площи на пазара и още един отслабнал играч от финансовата индустрия, може допълнително да изострят забавянето, смята Питър Ригарди, президент за Ню Йорк в Jones Lang LaSalle Inc.

„Това ще накара редица потенциални наематели, които смятат да се преместят, да решат да изчакат и да видят какво ще стане. Всичко това води до корекция“, добавя той.

През последните години липсата на ново строителство и растящата икономика са довели до повишение в наемите на най-добрите офис сгради в Манхатън от средно 50% за две години. Нивото на незаети площи се е понижило до 5,3%.

„Площи се наемаха на базата на очакван ръст от 5-10%“, коментира Ригарди относно темповете на наемане на офиси от страна на финансовата индустрия. „Те имаха офис площите, необходими за 2009, 2010, 2011 г. в очакване на увеличение на броя на служителите.“

След кредитната криза, която засегна финансовите пазари преди повече от година обаче, те са намалили търсенето си на площи, което е довело до увеличение на нивото на незаети офиси в Манхатън до 7,1% през второто тримесечие, сочат данни на Cushman & Wakefield.

Lehman също има дял в своята офис сграда в Манхатън, чиято площ е 1,1 млн. кв. фута. Преди кредитната криза 38-етажната сграда на Таймс скуеър е можела да се продаде за 1000 долара на кв. фут, или 1,03 млрд. долара, казва Скот Латъм, изпълнителен вицепрезиден на Capital Markets Group, част от Cushman & Wakefield.

Сега обаче пазарът на имоти се е забавил, ипотечното финансиране, което го движеше по време на неговия пик, се осигурява трудно и е скъпо, а купувачите очакват по-ниски цени.

В сряда от Moody’s заявиха, че Lehman ще трябва да предприеме повече действия от осигуряване на допълнителни капитали, за да запази рейтинга си от A2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още