IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът Madara Bulgarian Property търси финансиране за проекти в България

Компанията, която планира мащабен проект край Бяла, цели да привлече до 2,5 млн. паунда за финансиране на текущата си дейност

09:38 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът Madara Bulgarian Property търси финансиране за проекти в България

Инвестиционният фонд Madara Bulgarian Property Fund, който е листнат на Лондонската фондова борса, търси допълнително финансиране за проектите си в България, съобщават от фонда в писмо до акционерите си.

В момента компанията обмисля няколко варианта, като най-приемливо за Борда на директорите е увеличаване на капитала чрез издаване на права.

Madara смята да издаде над 3,6 млн. обикновени акции, представляващи близо 9,8% от капитала на компанията. Емисионната цена ще бъде 0,68 пенса, като фондът цели да привлече максимум 2,5 млн. паунда.

От фонда казват, че напредъкът на проектите му е бил стабилен, но по-бавен от очаквания, поради което компанията се нуждае от допълнителен работен капитал, за да финансира текущата си дейност „до сключване на приемливо споразумение за проекта Black Sea Gardens.“ Архитект в проекта, който ще бъде изграден край Бяла, е Лорд Норман Фостър Инвестицията в него се оценява на 1 млрд. евро.

Емисионната цена на новите акции ще съответства на цената, на която книжата й са се търгували на 10 септември, последният ден от търговия преди писмото да бъде разпратено до акционерите. Тя е с 47% по-ниска от неодитираната нетна стойност на активите на акция към 30 юни, казват от компанията.

Сред другите възможни начини за финансиране, към които компанията може да пристъпи, ако не успее да привлече необходимия капитал, са осигуряването на банков кредит и/или издаването на конвертируеми облигации. Тези варианти обаче не са предпочитан сценарий на този етап, уточняват от Madara.

От началото на търговията на фонда през юни миналата година досега той е придобил земя от 108 хил. кв м в района на Бяла, като планира да купи още 124 хил. кв. м в Боровец.

За комплекса край Бяла от фонда наскоро са стартирали маркетингова кампания сред акционерите си, според която те ще могат да разгледат имотите в комплекса и ако проявяват интерес, да резервират вила или апартамент в него преди официалния старт на продажбите.

По информация на фонда, въпреки трудните пазарни условия, проектът е привлякъл значителен интерес сред потенциални съинвеститори, с които в момента се водят преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още