IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в София се очаква да достигнат своя връх след 5 години

Поне такова е мнението на Arco Invest, които започнаха строителството на нов комплекс в „Манастирски ливади“

18:19 | 10.09.08 г.
Цените на жилищата в София се очаква да достигнат своя връх след 5 години

„Очаквам цените на жилищата в София да се поуспокоят, но да продължат да растат макар и с по-бавни темпове и чак след пет години да започнат да се понижават“, коментира за Investor.bg Емил Мечикян, главен мениджър на Arco Invest, част от естонската компания за недвижими имоти Arco Vara Group.

Това нарастване ще бъде свързано с локацията и качеството на предлаганите площи. „Досега пазарът беше всеяден, каквото и да извадиш се продава, оттук нататък обаче няма да е така“, добави Мечикян.

Днес Arco Invest направи първата копка на новия си проект Manastriski L!VD Apartments, за който през 2007 г. закупи терен с площ от 9 дка в столичния квартал „Манастриски ливади“.

Комплексът ще включва три жилищни сгради с разгъната площ от 35 хил. кв. м, който включват 284 апартамента, 25 търговски помещения на приземен етаж и охраняем паркинг за 217 автомобила. Вече е подписан договор на стойност 6,1 млн. евро с „Пътностроителна техника“ ЕАД за изграждане на комплекса на етап „Груб строеж“.

Очаква се комплексът да бъде завършен в края на 2010 г.

По информация на компанията досега вече са осъществени 15 продажби, като купувачи са основно български граждани. Таргет групата сред купувачите са млади семейства с едно дете със сравнително добри доходи.

В този квартал цените на ново строителство са между 900-1000 евро на кв. м, а за завършени площи се цитират цени до 2000 евро на кв. м, казва Емил Мечикян, главен мениджър на Arco Invest. „Цените, които ние предлагаме са в долния диапазон на тези нива“, добави той, без обаче да уточнява конкретни цифри.

Размерът на цялостната инвестиция е 24 млн. евро.

Другият проект на Arco Invest в България е жилищният комплекс от затворен тип Boulevard Residence, разположен на бул. „Мадрид“ в София.

От компанията съобщиха, че предвиждат три нови проекта у нас – два от които за жилищни комплекси, които ще са разположени в околностите на София и един за офис сграда в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.09.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още