IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Развиват Разлог като курорт за целогодишен туризъм

Израелски компании ще инвестират 250 млн. евро в изграждането на ваканционно селище

17:03 | 10.09.08 г.
Развиват Разлог като курорт за целогодишен туризъм

Разлог и районът около него засилват позициите си в надпреварата за създаване на подходящи условия за целогодишен туризъм, стана ясно по време на представянето днес на мащабен проект в близост до планинския град. Израелските Tidhar Bulgaria и Asim Real Estate съвместно с България Инвестмънт Груп планират да инвестират общо 250 млн. евро в изграждането на ваканционно селище Razlog Village до Разлог.

„През последните години в района бяха стартирани проекти не само за зимен, но и за летен туризъм. Общината има споразумения и е в процес на преговори с различни инвеститори за общо 7 голф игрища, като 2 от тях вече са пред пускане“, съобщи кметът на община Разлог Любен Татарски, който присъстваше на представянето.

Татарски заяви още, че подобен проект е доказателство, че районът „все още е атрактивен за чуждите инвеститори“. По думите му фактори за това са природните условия, добрата бизнес среда, наличието на „прилична инфраструктура“ и минералните извори, подходящи за спа туризъм.

Razlog Village ще бъде изграден върху 150 хил. кв. м, като планираната застроена площ е 200 хил. кв. м, обясни Йоав Шенхар, изпълнителен директор на Tidhar Bulgaria. Сградите ще са разположени върху два хълма, свързани с търговска улица с дължина 300 метра, на която ще има ресторанти, механи, кафенета, занаятчийски работилници, галерии и магазини с възрожденска архитектура.

В комплекса ще бъдат построени няколко хотела в различен стил – хотел с бизнес център и казино, семеен хотел, спа хотел, хотел за млади хора със спортни съоръжения с олимпийски размери, еко-хотел с градина за отглеждане на екологично чисти продукти и апарт хотел.

Проектът включва и петзвезден затворен комплекс с апартаменти с площ около 100 кв. м всеки, както и 190 вили, което ще се наемат на хотелски принцип. Сред екстрите са 30 хотелски единици в пещери, гора за тийнейджъри с индиански палатки, въжен мост, стени за катерене и други атракции, парк с водни обекти и други.

По план строителните работи трябва да започнат следващата година. Инфраструктурата на целия проект и централната му част ще бъдат завършени до 2011 г. Предвижда се комплексът да бъде напълно завършен до 2012 г.

„Разлог е перфектен за целогодишен туризъм, а следващата тенденция тук ще бъде търсене на по-високо качество в туризма“, заяви Шенхар.

„През последните няколко години станахме свидетели на инвестиционен бум в областта на туризма, който вървеше ръка за ръка с развитието на строителството в страната. България обаче се нуждае от съвсем нов, качествен продукт. От количество трябва да преминем към качество“, заяви Станислав Новаков, заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.

Трите компании са партньори и в изграждането на сателитно селище за 50 млн. евро до Велико Търново. Те имат и жилищни проекти в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 10.09.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още