IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прага ще разполага с 1,43 млн. кв. м нови офис площи до 2012 г.

Очаква се делът на незаетите офис площи в Прага да нарасне на 6,5% до края на годината от настоящите 5,6%

15:12 | 10.09.08 г.
Прага ще разполага с 1,43 млн. кв. м нови офис площи до 2012 г.

Прага се очаква да добави още 1,43 млн. кв. м модерни офис площи към наличните до 2012 г. въпреки затрудненията, които строителните предприемачи срещат при набавянето на банков кредит, казват експерти от DTZ, цитирани от EuropeRe.

Очаква се делът на незаетите офис площи в Прага да нарасне на 6,5% до края на годината от настоящите 5,6% заради новите проекти, които ще бъдат завършени през последните месеци на 2008 г., прогнозират експертите.

През първата половина на годината офис наемите са се покачили умерено. Ръстът е бил подкрепен от силната крона, както и от задълбочаващото се разминаване между силното търсене и слабото предлагане на офиси в центъра на Прага. Най-високото наемно ниво към края на юни е било 21,50 евро на кв. м. Офис наемите в центъра на Прага се очаква да се покачват още, докато наемите в покрайнините може би ще останат на сегашните си нива.

Повечето от проектите в областта на недвижимите имоти са съсредоточени в Прага, а новите офис площи в другите градове са относително оскъдни. В Бърно понастоящем се предлагат по-малко от 220 хил. кв. м офис площи, в Острава – 71 500 кв. м., а в Пилзен – 35 800 кв. м. Търсенето в тези райони е по-малко, което определя и по-големия дял на незаетите офис площи.

Някои търговски центрове извън Прага може също да срещнат затруднение, въпреки че според DTZ пазарът все още не е наситен в това отношение. Потреблението на стоки от сектора на модата е учудващо ниско в Чехия.

От началото на годината досега са били завършени 114 500 кв. м търговски площи. Страната в момента разполага с 1,84 млн. кв. м търговски площи, като повече от половината са в Прага. Още 340 хил. кв. м търговски площи ще бъдат завършени до края на годината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 10.09.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още