IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата във Великобритания може да се понижат с 25%

Не се очакват признаци на възстановяване на жилищния пазар до 2010 г., смята шефът на една от най-големите кредитни институции на Острова

12:28 | 09.09.08 г.
Цените на жилищата във Великобритания може да се понижат с 25%

Цените на британските жилища може да се понижат с 25% спрямо тяхната най-висока стойност, смята изпълнителният директор на британската кредитна институция Nationwide Building Society Греъм Бийл, цитиран от BBC.

Тази прогноза предполага, че стойността на жилищата на 2,5 млн. души може да се окаже по-ниска от дължимото по ипотеката. Това са 22% от собствениците с ипотечни кредити в страната.

Бийл не очаква да види признаци на възстановяване на жилищния пазар до 2010 г.

Според него правителството или който и да е друг не може да направи нищо, за да предотврати необходимата, според него, корекция в цените.

Той смята, че поемането на контрола над ипотечните компании Fannie Mae и Freddie Mac от американското правителство ще помогне за възстановяване на доверието към финансовите пазари. Това обаче няма незабавно да активизира жилищния пазар във Великобритания, въпреки че перспективите на Острова са неизменно свързани с тези на жилищния пазар в САЩ заради значението му за световните финансови пазари.

Nationwide Building Society предоставя почти една от всеки 10 ипотеки на Острова, затова нейните прогнози имат голяма тежест, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още