IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститори заведоха дело срещу бившите шефове на Fannie Mae

Четирима висши служители са обвинени, че са излъгали за финансовото състояние на компанията и изкуствено са завишили цената на акциите й

10:18 | 09.09.08 г.
Инвеститори заведоха дело срещу бившите шефове на Fannie Mae

Ден, след като американското правителство пое контрола върху Fannie Mae и Freddie Mac в понеделник, беше заведено дело срещу четирима бивши висши служители на Fannie Mae, съобщи Ройтерс. Делото е заведено от инвеститори, които твърдят, че четиримата са излъгали за финансовото състояние на компанията и изкуствено са завишили цената на акциите й. 

Делото е заведено в щатски районен съд в Ню Йорк и търси статут на колективен иск на инвеститори, които са купили ценни книжа на компанията между 16 ноември 2007 г. и 5 септември 2008 г. Жалбата е подадена от адвокатската кантора Coughlin Stoia Geller Rudman & Robbins.

Обвиняеми са Стивън Ашли - председател, Даниел Мъд - президент и главен изпълнителен директор, Стивън Суод - главен финансов директор и Робърт Левин - главен бизнес директор. Ашли, Мъд и Левин бяха заменени в неделя съгласно плана на правителството. Суод беше заменен на 28 август.

В иска не се уточняват щетите, но се казва, че четиримата обвиняеми са били “мотивирани да представят невярно финансовото състояние на Fannie Mae чрез щедрите си пакети от компенсации“.

Според жалбата Мъд е получил над 14 млн. долара под формата на компенсации от Fannie Mae през 2006 г. и над 12 млн. долара през 2007; Левин е получил над 9,5 млн. през 2006 г. и над 8,4 млн. миналата година; Суод е прибрал над 4,8 млн. долара през 2007 г., а Ашли е взел над 500 хил. долара за същия период.

„Поради длъжностите си в компанията и достъпа им до важна непублична информация, обвиняемите са знаели, че неблагоприятните факти, уточнени тук, не са били разкрити пред обществото, и че положителното представяне, което се е правило, е било следователно невярно и подвеждащо“, пише в жалбата.

В нея се цитират подробности от изявления на компанията от есента на 2007 г. и от пролетта на 2008 г. относно финансовото състояние на компанията и привличането на капитал, което е предприела.

Четиримата се обвинени в неверни изявления; неразкриване на неблагоприятни факти, които са им били известни относно Fannie Mae; мамене на инвеститорите относно перспективите и бизнеса на компанията; изкуствено повишаване на цените на публично търгуваните книжа на компанията и в това, че са накарали ищеца и други инвеститори да купуват ценни книжа на завишени цени.

В неделя щатското правителство пое контрола над Fannie Mae и Freddie Mac в опит да подкрепи жилищния пазар в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още