IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засилена активност на изток и запад на европейския пазар на бизнес имоти

Това подсказват редица сделки с търговски и офис площи от голям калибър в Русия и активизирането на германските фондове от отворен тип

16:08 | 09.09.08 г.
Засилена активност на изток и запад на европейския пазар на бизнес имоти

Пазарът на търговски и офис площи в Русия напоследък регистрира завишена активност, пише PropertyEU. Показателни за това са редица крупни сделки. Една от тях е придобиването на московската централа на руската енергийна компания United Energy System от руската компания Intercessia за 175 млн. долара.

Продажбата на 23-етажната офис сграда клас B е била осъществена от Cushman&Wakefield. Сградата, която датира от 1996 г., е с площ от 47 547 кв. м. „Това е една от няколкото сделки от този калибър, върху които нашата компания работи през последните няколко месеца и доказва, че въпреки настоящите неблагоприятни финансови условия в световен мащаб, руският пазар на недвижими имоти продължава да се засилва, а руските компании проявяват засилен интерес към топ офис площите“, казва Сергей Рябокобълков от C&W Stiles&Riabokobylkov.

През юли финландската инвестиционна компания Sponda е закупила офис площи в центъра на Москва за 185 млн. долара от инвестиционния фонд London&Regional Properties. Сградата се намира в близост до Червения площад и разполага с 14 300 кв. м офис площи и още 1 300 кв. м търговски площи. Sponda възнамерява да финансира по-нататъшното си развитие в Русия, като продаде свои активи във Финландия.

Засилена активност в областта на бизнес имотите се наблюдава и на западния европейски фронт.

Германските фондове от отворен тип (GEOF) след четири години затруднения започват активно да придобиват активи на територията на Европа. Докато кредитната криза погубва повечето инвеститори, които разчитат на заемни средства, секторът на тези фондове е привлякъл 3,7 млрд. долара през първите пет месеца на годината по данни на Jones Lang LaSalle. Тези инвестиционни инструменти в момента разполагат със средства за инвестиране от порядъка на 20-30 млрд. евро.

Поради рязката корекция в цените на британските имоти много от фондовете GEOF навлизат на пазара на Острова. Освен Германия и Великобритания страни като Полша, Франция и Испания също са под прицела на фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още