IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задлъжнели испански фирми се отказаха да строят най-големия мол в страната

Решението е в резултат на трудните условия на пазара

12:08 | 08.09.08 г.
Задлъжнели испански фирми се отказаха да строят най-големия мол в страната

Тежко задлъжнелите испански компании за имоти Colonial и Metrovacesa се отказаха от проект за изграждане на най-големия мол в Испания заради трудните условия на пазара, съобщиха от Metrovacesa, цитирани от Ройтерс.

По-рано Riofisa, дъщерно дружество на Colonial, специализирано в изграждането на търговски центрове, създаде съвместно дружество с равни участия с Metrovacesa с цел да придобие парцел в Мадрид с площ 150 хил. кв. м на цена от 238 млн. евро.

Впоследствие обаче Colonial, която има задължения в размер на около 8,9 млрд. евро, е взела решение да не продължава с покупката на земята, за която вече е била платила 10%, посочва говорител на Metrovacesa.

„Те (Colonial) решиха да излязат от проекта, а ние решихме, че моментът не е най-добрият за търсене на нов партньор“, посочват от компанията.

Компаниите за имоти в Испания, които доскоро се радваха на десетгодишен бум на пазара на имоти, сега са изправени пред редица проблеми заради глобалната кредитна криза. Източник на агенцията твърди, че тази седмица Colonial планира да се срещне с кредитори и акционери, за да постигне споразумение за рефинансиране на дълговете си.

Сред пазарните анализатори се появиха и спекулации дали Colonial няма да се стане следващата жертва на кризата на пазара на имоти в Испания. Най-голямата компания в сектора - Martinsa Fadesa, потърси административна защита през юли.

И Riofisa, и Martinsa Fadesa имат проекти у нас. От последната през юли казаха, че бизнесът им извън Испания не е засегнат от проблемите в страната.

Заради оттеглянето на Colonial и Metrovacesa мениджърите на проекта за изграждане на мола ще трябва да търсят нов партньор. Търговски център Atlantys е част от силно рекламиран проект за изграждането на 11 млн. кв. м във Валдебебас в близост до Мадрид.

Няколко компании от сектора досега посочваха инвестициите в бизнес имоти като убежище в сравнение с жилищния пазар, където има излишък в предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още