IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 20% ръст на японските компании за имоти, потърсили защита от фалит

Задълженията на компаниите за недвижими имоти в страната са се увеличили над два пъти от юли до 4 млрд. долара

11:23 | 08.09.08 г.
Над 20% ръст на японските компании за имоти, потърсили защита от фалит

Броят на японските компании за недвижими имоти, потърсили защита от фалит, се е покачил с 23,5% през август спрямо година по-рано, пише Bloomberg.

Броят на строителните предприемачи, подали молба за защита от фалит, е достигнал 42 миналия месец, сочи доклад на изследователската компания Tokyo Shoko Research Ltd.

Задълженията на компаниите за имоти са се увеличили над два пъти от юли до 4 млрд. долара, въпреки понижението им от 24,9% на годишна база заради фалита на Azabu Tatemono KK през август 2007 г., която остави дълг от над 5 млрд. долара. Общият брой на процесите за защита от фалит през август е достигнал петгодишен връх, повишавайки се с 4,2% за година.

Списъкът с японски компании за недвижими имоти, които ще потърсят защита от фалит, ще нарасне тази година, казва Такео Хигучи, председател на втория най-голям по пазарна капитализация строител в Япония, Daiwa House Industry Co.

Японското правителство ще призове банките да отпускат повече заеми на малките и средни предприятия, но според някои анализатори броят на фалитите при компаниите за недвижими имоти вероятно ще продължи да расте.

„Каквото и да казват управляващите, финансовите институции може би няма да увеличат кредитните си експозиции към малкия и среден бизнес“, казва анализатор от Shinsei Securities Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 08.09.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още