fallback

Американското правителство пое контрола върху колосите на ипотечния пазар

Бордовете на Freddie Mac и Fannie Mae са сменени с цел предотвратяване на колапс на финансовата система в САЩ

20:52 | 07.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Администрацията на американския президент Джордж Буш е взела решение да поеме контрола върху колосите на ипотечния пазар в страната Fannie Mae и Freddie Mac с оглед предотвратяване на колапс на финансовата система на САЩ, съобщава АР. Бордовете на директорите и изпълнителните директори на двете компании, които заедно притежават или са гаранти по над половината от възлизащия на 5 трлн. долара ипотечен пазар в САЩ са били заменени, като новите мениджъри встъпват в длъжност от утре.

Бившият заместник-изпълнителен директор на Merill Lynch Хърб Алисън е назначен за ръководител на Fannie Mae, а Дейвид Морфет, който пък е заемал същия пост в Bancorp ще оглави Freddie Mac.

В официалното съобщение за извършените действия финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън заявява, че „Fannie Mae и Freddie Mac са толкова големи и значими за финансовата система, че фалит на която и да е от двете би причинила огромни проблеми на финансовите пазари както в САЩ, така и по целия свят”.

„Днес съществува консенсус, че те /Fannie Mae и Freddie Mac/ не могат да продължат съществуването си в настоящата форма”, става ясно от съобщението. Полсън и Джеймс Локхарт, който е директор на Federal Housing Finance Agency, акцентират върху това, че действията, предприети днес, целят да засилят ролята на двата ипотечни гиганти в подкрепата на жилищния пазар в САЩ. Към момента това се осъществява като Fannie и Freddie изкупуват ипотечни заеми от търговските банки и ги трансформират в ценни книжа, които запазват в свое притежание или ги продават на американски и чуждестранни инвеститори.

Потенциалният размер на загубите, които може да претърпи всеки от двата ипотечни гиганта в резултат на непрекъснато растящия брой проблемни ипотеки би довел до щети в порядъка на десетки милиарди долари за данъкоплатците, но ако колосите на ипотечната система са били оставени без подкрепа и би било позволено да фалират, проблемите щели да бъдат далеч по-сериозни, смята Поулсън.

„Един фалит би засегнал възможността на американците да получават жилищни кредити, кредити за покупка на автомобили, както и всякакви други потребителски и бизнес кредити”, се казва още в съобщението на финансовия министър.
 
Двете компании ще бъдат поставени в процедура по оздравяване, която ще бъде ръководена от създадената това лято за контрол върху дейността на Freddie и Fannie Федерална агенция за жилищно кредитиране (Federal Housing Finance Agency). В съобщението, разпространено днес се казва, че „ограничен брой от малки по размер институции” притежава значителен дял обикновени или привилегировани акции в двете компании и регулаторните органи „са готови да работят с тях за разработването на планове за възвръщане на инвестирания капитал”.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
fallback